Decoratie-ideeën

Hoe leg je het bestek op tafel?

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Als het tijd is om de tafel te dekken met Kerstmis, heb je dan altijd vragen over waar je elk bestek moet plaatsen? Weet je nooit of de lepel links of rechts is geplaatst? Het zal de laatste keer zijn want vandaag delen we met jullie de algemene regels voor het op tafel zetten van bestek.

Het bestek wordt op tafel gelegd volgens een bestelling waardoor het later voor de gast gemakkelijker wordt om te weten welk bestek hij eerst moet gebruiken en welke later. Aan onze tafel en in een informele situatie kunnen we veel regels overtreden, maar daarvoor is het essentieel om ze eerst te kennen.

Het bestek plaatsen

Het is normaal dat we twijfels hebben als we thuis iets vieren over hoe we het bestek moeten plaatsen. En het is dat de meesten van ons niet gewend zijn aan grote tafels en als we uit eten gaan of dineren in een restaurant, besteden we zelden aandacht aan deze details. En daarom vinden we het nodig om enkele verduidelijkingen te geven algemeen: voordat we ingaan op de plaatsing van elk bestek

 1. Plaats alleen het bestek dat gebruikt gaat worden. Het lijkt voor de hand liggend, maar als er geen lepelschotel op de kaart staat, moet je die niet op tafel zetten. Dit wordt gedaan om de tafel te vereenvoudigen en geen verwarring te zaaien onder gasten.
 2. Volg altijd dezelfde volgorde, van buiten naar binnen. Het bestek dat als eerste wordt gebruikt, zal altijd het verst van het bord verwijderd zijn. Als deze later zijn verzameld, gebruik je degene die nu het verst van de plaat verwijderd zijn, enzovoort.
 3. Gebruik de kleuren niet te dicht bij elkaar. Als je ze op tafel zet, houd ze minimaal 2 centimeter van het bord en houd ze op dezelfde afstand van elkaar.
 4. Lijn de onderkant van het bestek uit. Het bestek moet evenwijdig aan het bord worden geplaatst en met de onderkant uitgelijnd met de onderkant van het bord, zodat er een rechte lijn ontstaat.

De positie van elk bestek

Nu je de algemene sleutels hebt, is het tijd om te praten over elk bestek en zijn positie. Hoe leg je het bestek op tafel? Dit zijn de regels voor het plaatsen van vork, mes, lepel en dessertbestek.

 • Forks zijn aan de linkerkant geplaatst. Als je de plaat visualiseert als de wijzerplaat van een klok, worden de vorken altijd op 9 uur geplaatst.En in het geval dat we meerdere vorken gaan gebruiken, volgens de algemene regel die we eerder noemden, degene die we plaats die het verst van de plaat verwijderd is, wordt als eerste gebruikt.Dus als je een salade als voorgerecht gaat eten en daarna een vis, dan is de visvork degene die je het dichtst bij het bord moet plaatsen.
 • Messen worden rechts of op 3 uur geplaatst.De rand van het mes moet ook altijd naar de plaat wijzen. En als we er meerdere nodig hebben? Je volgt dezelfde volgorde als bij de vorken.
 • De lepels worden rechts van het bord en over het algemeen rechts van de messen geplaatst, aangezien ze meestal worden gebruikt in gerechten die voor vlees of vis worden geserveerd. Maar dit hoeft niet altijd waar te zijn, en in dat geval is het essentieel om de algemene volgorde te respecteren en datgene wat het eerst moet worden gebruikt, het verst van de plaat te plaatsen. Bovendien moet de lepel altijd met de holte naar boven worden geplaatst.
 • Het dessertbestek. En hoe zit het met het bestek voor het toetje? Ze worden meestal bovenaan het bord geplaatst, om 12 uur worden de lepel en het mes met het handvat naar rechts geplaatst en de vork met het handvat naar links.Maar als je denkt dat ze je kunnen storen omdat de tafel erg verzadigd is met dingen, kun je ze niet neerleggen en samen met het dessert eruit halen.

Bestek spreekt voor je terwijl je eet

En als er twijfels zijn over hoe het bestek op tafel te plaatsen, vermenigvuldigen de twijfels zich wanneer we het bestek op het bord moeten plaatsen om aan te geven dat we klaar zijn of dat we willen niet meer eten en we willen dat het volgende gerecht naar ons wordt gebracht.

Ik ben de eerste die niet duidelijk is over deze regels, dus ik heb hier en daar gelezen om mezelf te informeren en met jullie te delen. En hoewel er een versie is gevonden, zijn de regels in de meeste gevallen duidelijk en ze zijn de volgende:

 • Ik neem een pauze. Als u de vork en het mes in een omgekeerde "v" plaatst, maar het bestek niet aanraakt, geeft u aan dat u een pauze neemt. Of, met andere woorden, je bent nog niet klaar met eten.
 • Ik ben klaar, volgende gerecht. Als je ze in de vorm van een kruis plaatst, de tanden van de vork verticaal en het mes horizontaal zoals in de afbeelding hierboven, betekent dit dat je het gerecht op hebt en de volgende wilt.
 • Ik ben klaar. Als ze zowel verticaal als evenwijdig zijn, ben je klaar.
 • Ik vond het erg leuk. Als u ze daarentegen horizontaal en evenwijdig aan het handvat aan de linkerkant plaatst, geeft u aan dat u het gerecht erg lekker vond.
 • Ik vond het niet leuk. En als je het niet leuk vond? Dan moet je het mes en de vork een omgekeerde "v" vormen, die elkaar nu raken, zodat de rand van het mes zich tussen de tanden van de vork bevindt.

Kende je al deze regels met betrekking tot het op tafel zetten van bestek?

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: