Decoratie-ideeën

Maak je eigen tafel met houten planken

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Onze eigen meubels maken is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt, maar als er een meubelstuk is dat zich gemakkelijk leent voor deze uitdaging, dan is het zonder twijfel de tafel. Het kan een tafel zijn voor een keuken, voor een terras of zelfs voor een woonkamer. In dit artikel gaan we zien hoe je op een eenvoudige manier een houten plankentafel kunt maken. Een taak die binnen ieders bereik ligt.

Wat we natuurlijk nodig hebben, is de grondstof: een paar planken of houten latten, een basis om ze te ondersteunen (die ook van hout kan zijn) en wat eenvoudig gereedschap zoals een boor of contactlijm .Om tot een goed resultaat te komen, tellen natuurlijk ook onze kunde en creativiteit mee. Hoe meer hoe beter. Durf jij dit doe-het-zelf-project aan?

We moeten vasthouden aan het idee dat het geen ingewikkeld project is. In doe-het-zelfzaken, zelfs in elke bouwmarkt in de buurt, vinden we alles wat nodig is om dit type tafel te maken. Salontafels of eettafels die een rustieke sfeer in ons huis zullen brengen. Ze kunnen klassiek of modern zijn, wij zijn degenen die gaan beslissen welk ontwerp het beste past bij wat we zoeken.

Als we een beetje vaardig en fantasierijk zijn, kunnen we echte wonderen creëren. Er zijn goede redenen om het te doen: naast het plezier van genieten van een middagje klussen, is er de prikkel om wat geld te besparen door een tafel bouwen die veel minder kost dan wanneer we hem nieuw zouden kopen.

Planken of latten

Laten we, voordat we aan de slag gaan, wat basisprincipes ophelderen. Planken of latten? Wat is het verschil? Beide zijn producten van het zagen van hout. De eerste snede, degene die de lengte van het stuk bepa alt, wordt gemaakt door een hoofdzaag; vervolgens bepa alt een tweede snede met een kantenzaag de breedte van het onderdeel.

Afhankelijk van deze bezuinigingen krijgen we het ene of het andere resultaat. In grote lijnen kunnen we het als volgt definiëren:

  • De planken of planken van hout hebben een rechthoekige doorsnede, met een breedte van 10 tot 30 cm en een dikte gelijk aan of minder dan 3 cm. De breedte overheerst in ieder geval altijd boven de dikte.
  • De houten latten hebben een dikte tussen 3,5 en 5 cm, terwijl hun breedte varieert tussen 4,5 en 6,5 cm, bijna altijd met een maximale lengte van 8 meter. Meer dan genoeg voor een lange tafel.

Zowel de een als de ander (breder of smaller, dikker of dunner) worden de basis voor het maken van zowel salontafels als eettafels in ons DIY-voorstel. Hiermee creëren we het oppervlak van de tafel, een regelmatig oppervlak dat eenvoudig en tegelijkertijd praktisch is.

Welke houtsoort kiezen?

Hoewel in principe elke houtsoort de moeite waard is, is de waarheid dat er enkele zijn die meer aan te bevelen zijn en die ons meer duurzaamheid bieden. Onder de meest gebruikte moeten we het hout van eiken, grenen of cederhout benadrukken. Deze zijn ideaal voor interieurmeubels.

Als we naast weerstand op zoek zijn naar een aantrekkelijker esthetisch resultaat, moet onze keuze ongetwijfeld kersenhout zijn met zijn elegante roodachtige kleur. Een keuze die ook duurder is. Hoe dan ook, aangezien we moeten zagen, schuren en boren, is het altijd beter om te kiezen voor zachte houtsoorten.

Wat de uiteindelijke keuze ook is, het is erg belangrijk om het hout te behandelen met vochtwerende producten en beschermende vernissen voordat we beginnen met de constructie van onze plankentafel.

Bouw stap voor stap een tafel met houten planken

Ongeacht het ontwerp en de stijl die we in gedachten hebben voor onze plankentafel, de te volgen stappen om hem te bouwen zullen in principe altijd hetzelfde zijn en zullen gebaseerd zijn op de drie hoofdelementen van dit meubel:

  • Benen.
  • Onderstel of werkblad.
  • Planken.

Tafelpoten en onderstel

Hoewel veel mensen ervoor kiezen om schragen te gebruiken om zo een afneembare tafel te krijgen, zal het visueel duizend keer beter zijn om houten poten met vaste steunen te gebruiken.Het nadeel is dat we geen "verwijderbare" tafel meer zullen hebben, maar het zal veel mooier zijn en met meer aanwezigheid van meubels.

Voor de benen is het handig om dikke latten met een vierkante doorsnede te gebruiken. Dat geeft ons de consistentie en balans die we nodig hebben om de ondersteunde structuur goed te ondersteunen.

Zodra de latten op de juiste lengte zijn gezaagd (die ongeveer overeenkomt met de hoogte van de tafel), moeten ze met houtdraadschroeven worden verbonden met andere latten van vergelijkbare dikte, maar waarvan de lengte de breedte en lengte bepa alt van de tafel tafel. Op deze manier vormen we een structuur waarop de basis of het platform van het bord komt.

Vergeet niet de onderkant van de poten te beschoeien om balans en stabiliteit te garanderen en direct contact van het hout met de vloer te voorkomen.

Basis of platform

Sommige rudimentaire tafelontwerpen met houten planken hebben geen basis of platform voor de bovenste tafel. Visueel is er niet veel verschil, maar als we er zeker van willen zijn dat we een stabiele en resistente tafel hebben, is dit niet de beste optie.

De basis of het platform moet met houtdraadbouten aan de poten en aan de onderstructuur worden bevestigd. De basis kan van hout of, beter nog, van metaal zijn Deze tweede mogelijkheid zorgt voor meer stevigheid van het geheel. Natuurlijk hebben we een speciaal boortje nodig om de metalen basis te boren.

Het spreekt voor zich dat de afmetingen van de basis exact moeten overeenkomen met de breedte en lengte van het bord dat het zal ondersteunen. Ook met de uiteindelijke vorm: vierkant, rechthoekig, ovaal, rond, etc.

Plank oppervlak

Als de basis eenmaal aan de poten is bevestigd, hoef je alleen nog de planken te plaatsen. Het meest gebruikelijke is om ze horizontaal te bevestigen en ze met vertraging aan de basis te bevestigen schroeven. Als we brede planken gebruiken, zijn twee of drie planken voldoende om een eettafel te creëren.

Deze laatste stap laat ons wat ruimte voor creativiteit Er is bijvoorbeeld de mogelijkheid om te spelen met twee of drie rijen tafels waardoor asymmetrieën ontstaan. Zo gaan we een rustiek effect bereiken (met oud hout) of een modern effect, bijvoorbeeld door het hout wit te verven.

Een andere manier om wat originaliteit aan het ontwerp te geven, is door de planken verticaal te plaatsen zoals in de derde afbeelding. Zowel in het eerste als in het tweede voorstel is het handig om speciale lijm voor hout te gebruiken om de planken aan elkaar te hechten zodat ze perfect vastzitten. We mogen niet vergeten dat het uiteindelijke beeld van onze tafel evenzeer afhangt van het ontwerp van het oppervlak.

Images - Nordic Food and Living, Woodgears

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: