Interieur

Gecoördineerde gordijnen en bank in de woonkamer

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Het inrichten van een woonkamer is een spannende taak waarin we al onze creativiteit kwijt kunnen. Soms kan het echter stressvol zijn om de juiste combinatie van elementen, vormen en kleuren te vinden. Een van de basisregels die we niet uit het oog mogen verliezen, is deze: vind de perfecte combinatie van bank en gordijnen Van daaruit zullen we de rest van de inrichting van de kamer moeten ontwerpen.

Daarom moet je, voordat je je verdiept in wat er nieuw is in de wereld van decoratie en de nieuwste trends op het gebied van interieurontwerp, de basis goed leggen.Leer textiel te combineren in dezelfde ruimte om een bepaalde chromatische coherentie en een evenwichtige sfeer te bereiken.

Het maakt niet uit welk bankmodel we in huis hebben. Noch de stijl van de gordijnen, noch hun kleur is belangrijk. Elk voorstel is geldig, zolang de combinatie werkt. Zo simpel is het, maar als we erop ingaan, ontdekken we vaak dat het eigenlijk best ingewikkeld is. Wil je weten hoe je die afstemming tussen bank en gordijnen het beste realiseert? We leggen het je hieronder uit:

Bank en gordijnen in dezelfde kleur

Het is niet een paar keer dat we in dezelfde blog prachtige woonkamers hebben gezien die zijn ingericht met gordijnen en een bank in dezelfde kleur. Dit is een gebruikelijke keuze bij het werken met effen textiel. Het esthetische resultaat geeft de ruimte uniformiteit en soberheid.

De kleuren hoeven niet precies dezelfde tint te hebben, maar ze moeten wel chromatisch niet te ver uit elkaar liggen. In het bovenstaande voorbeeld zien we twee blauwtinten die vrij goed "bij elkaar passen", hoewel het resultaat natuurlijk niet hetzelfde zou zijn als we het hadden geprobeerd met bijvoorbeeld een donker marineblauw en een turkoois.

Afhankelijk van de gekozen kleur, en altijd in de gaten houden de ruimte niet overdreven belasten, moet het ook inzetten op extra meubels en accessoires in neutrale kleuren. Terugkomend op het bovenstaande voorbeeld: een kleine tafel met een discrete lamp en een eenvoudig vloerkleed met een vleugje blauw waren meer dan genoeg.

Bedrukte stoffen

Er wordt vaak gezegd dat bedrukte stoffen moeilijk te combineren zijn. Dit is niet helemaal waar: alles is combineerbaar als we op de juiste toets drukkenHet is duidelijk dat het combineren van gordijnen en een zitbank met patroon in dezelfde ruimte de kamer te veel kan belasten, hoewel er uitzonderingen zijn.

Er is bijvoorbeeld geen conflict bij het gebruik van een zacht en discreet patroon, zowel voor het gordijn als voor de bank, en er wordt minimale aandacht besteed aan een zekere chromatische continuïteit . Daarvoor zijn vage prints uitstekend geschikt, evenals neutrale kleuren zoals grijs of beige. Geen felle kleuren of veelkleurige prints.

Het ideaal is echter om de oude formule van effen kleur + patroon te gebruiken, in de volgorde die we willen. In het voorbeeld van de afbeelding hierboven is het gladde oppervlak dat van de bank, in donkerblauwe en mosterdtinten; aan de andere kant pronken de gordijnen met een levendige print en versierd met plantmotieven. De kleur van de bank is ook aanwezig in deze print, die bepalend is voor het uiteindelijke esthetische resultaat.

Hetzelfde, maar dan achterstevoren, vinden we in de tweede afbeelding van deze rubriek: bank en gordijnen in dezelfde kleur, vrij gewaagd trouwens, waaruit blijkt dat er geen grenzen zijn zolang we genoeg hebben fantasie en goede smaak.

We moeten er ook aan toevoegen dat alles wat er is gezegd over stoffen met een patroon evenzeer geldt voor gestreepte stoffen, die zo mooi staan op kussens.

Het belang van kussens

Wanneer de combinatie die we hebben gekozen voor onze woonkamer ons tegenhoudt, denken we niet dat deze "los", inconsistent of niet erg harmonieus is geworden, we kunnen altijd wenden tot de effectieve bron van kussensZe zullen ons coherentie en continuïteit geven. Met een culinaire vergelijking zijn ze de saus die ons zal helpen de ingrediënten van het gerecht te binden.

Een goed idee is om dezelfde stof te gebruiken als de gordijnen voor de kussens die uiteindelijk op de bank komen te liggen. In het geval van gordijnen met een patroon op een gladde stoffen bank is het resultaat zeer elegant, hoewel de mogelijkheden veel breder zijn.

Dezelfde functie die kussens vervullen, kan vervuld worden door dekens, vloerkleden en andere elementen ontworpen om warmte en comfort te brengen in onze woonkamers.

Enkele basistips

In de vorige paragrafen hebben we al enkele ideeën geschetst die ons de beste resultaten zullen opleveren als het gaat om het correct combineren van bank en gordijnen, en zo de perfecte decoratie voor onze woonkamer bereiken. Om ervoor te zorgen dat niets ons ontgaat en de gekozen combinatie goed werkt, is het de moeite waard om bepaalde regels en tips in acht te nemen die ook dienen als leidraad voor grote decorateurs en interieurontwerpers:

Hoeveel kleuren?

Zoals in zoveel andere aspecten van het leven, zijn evenwicht en evenredigheid essentieel om evenwicht en harmonie te bereiken. Bij twijfel is het een goede oplossing om regel 60-30-10 te respecteren, die vaak wordt toegepast in de decoratiewereld: de hoofdkleur moet ongeveer 60% van alle chromatische aanwezigheid uitmaken vanuit onze woonkamer; voor de secundaire kleur moet 30% worden gereserveerd voor een secundaire kleur; Als laatste moet je 10% overlaten voor een derde kleur.Belangrijk: gebruik slechts drie kleuren, om de balans niet te verstoren.

Soorten kleuren

De meest voorkomende vraag is of je moet kiezen voor neutrale of felle kleuren De juiste beslissing wordt bepaald door het meubilair en de algemene sfeer van de kamer (kleur van de muren , grondsoort, verlichting). Als donkere tinten de boventoon voeren in onze woonkamer, moeten we wedden op meer vrolijke kleuren voor de bank en gordijnen, gedurfde kleuren met blauw, groen of zelfs geel, die in staat zijn om op zichzelf persoonlijkheid aan de woonkamer te geven.

Voor elke tijd van het jaar

Als er één goed ding is aan textiel, dan is het dat we ze gemakkelijk kunnen verwisselen: gordijnen, bankovertrekken en kussens. In veel huizen wisselen ze elkaar af twee verschillende sets van elk ding om te "aankleden" de woonkamerafhankelijk van de tijd van het jaar waarin u zich bevindt: warme kleuren (geel, oker, oranje, rood) voor de wintermaanden en koelere kleuren (groen, paars, blauw) om frisheid te brengen tijdens de zomer.

Witte gordijnen voor alles

Tot slot, als we niet al te ingewikkeld willen worden bij het kiezen van kleuren en het zoeken naar combinaties, is er een eenvoudige oplossing die nooit fa alt: witte gordijnen Deze bron is enorm veelzijdig , omdat het zonder conflicten kan worden gecombineerd met elk type bank, ongeacht de vorm, het ontwerp, de kleur of de maat. Opgemerkt moet worden dat het andere alternatief, het gebruik van wit voor de bank en het combineren met elk soort gordijn, niet zo'n merkbaar effect heeft.

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: