Decoratie-ideeën

Hoe akoestische panelen in je huis te plaatsen

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Wil je de akoestiek van een bepaalde ruimte verbeteren? Wil je echo's en nagalm in de ruimte voorkomen, evenals de overdracht van geluiden naar buiten? U kunt dit bereiken door akoestische panelen van absorberende materialen te plaatsen. Weet je niet hoe je akoestische panelen in je woning moet plaatsen? Vandaag delen we alle sleutels met je.

Er zijn verschillende soorten isolatie, dus de eerste stap is om te bepalen welk type het meest geschikt is om de akoestiek van onze kamer te verbeteren. Hoe ga je de ruimte gebruiken? Ga je er een bioscoop van maken? Muziek erop maken? Gebruik je hem voor klussen die een hoge mate van stilte en concentratie vereisen? Hoe specifieker u bent, hoe beter de oplossing zal zijn.

Wat zijn akoestische panelen?

Akoestische panelen zijn panelen die worden gebruikt om geluid te absorberen en zo een ruimte akoestisch te conditioneren. De belangrijkste functie is het verbeteren van de akoestische kwaliteit in deze ruimte, waardoor nagalm en echo worden verminderd. Een bijzonder interessante functie in ruimtes waar geluid wordt gegenereerd.

Akoestische airconditioning mag niet worden verward met akoestische isolatie waarvan de functie is om de ene kamer te beschermen tegen het geluid dat in een andere kamer wordt gegenereerd. De airconditioning absorbeert het geluid dat in de kamer zelf wordt gegenereerd om de akoestiek te verbeteren. Al is het zo dat als het geluidsniveau in deze ruimte afneemt, er ook minder geluid de andere aangrenzende ruimtes zal bereiken.

Akoestische panelen zet geluidstrillingen om in energie Hoe groter het percentage geabsorbeerd geluid, hoe groter de effectiviteit van de isolatie.En juist daarop moeten we ons richten. Een element om de doeltreffendheid ervan te meten, zijn de gegevens α (sabine) waarvan de waarde varieert tussen 0 (0% absorptie) en 1 (100%).

Wanneer is akoestische conditionering nodig? Het kan in ruimten zijn die voor zeer verschillende doeleinden worden gebruikt In een kamer waar veel mensen samenkomen, zullen mensen bijvoorbeeld praten, schreeuwen, lachen. En als de kamer niet geconditioneerd is, zullen de geluiden de neiging hebben eindeloos stuiteren, waardoor communicatie erg moeilijk wordt tussen degenen die daar zijn. Een ruimte voor het oefenen van een instrument profiteert ook van akoestische conditionering, evenals een ruimte voor het bekijken van films op een groot bioscoopscherm.

Soorten panelen

Akoestische panelen kunnen zowel worden geclassificeerd door het absorberende materiaal waarvan ze zijn gemaakt, als door de plaats waar ze worden geplaatst, omdat het mogelijk is om het aan het plafond of de muur te doen . Als we ons concentreren op de materialen, zijn dit enkele van de meest populaire:

  • Polyethyleenschuim. Polyethyleenschuim is een zeer licht materiaal en eenvoudig te installeren. Het wordt meestal gebruikt op gipsplaatwanden en wordt geïnstalleerd tussen de scheidingswand en de metalen structuur. Polyethyleenschuim met gesloten cellen en een lage dikte heeft een hoge capaciteit om geluid te absorberen.
  • Vezels van polyester Ze zijn speciaal geïndiceerd om de akoestische isolatiecapaciteit bij lage frequenties te verbeteren, bij meer dan 60db. Het is een zeer poreus materiaal, wat garant staat voor een groot geluidsabsorberend vermogen. Ze worden verkocht in panelen en worden geïnstalleerd op binnenmuren op de noppen van de gipsplaat of in een luchtkamer om de conditionering en isolatie van de kamer te bevorderen. Ze worden ook gebruikt in plafonds op gipsplaat.
  • Polyurethaanschuimen. Ze worden aangeduid als wand- en plafondbekleding en zijn zeer zuinig.Ze zijn er in verschillende vormen en dichtheden die het akoestisch comfort verbeteren en ook in verschillende kleuren. Sommige zijn zelfklevend, andere hebben contactlijm nodig om aan de muur te worden bevestigd.
  • Decoratieve akoestische panelen Het zijn, zoals de naam al doet vermoeden, decoratieve panelen die zowel een decoratieve als een praktische functie vervullen. Ze zijn over het algemeen gemaakt met houtkrullen die een natuurlijk akoestisch comfort creëren, water en cement. Elementen die op natuurlijke wijze geluidsabsorptie reguleren, evenals de warmte en vochtigheid van elke omgeving.

Plaats akoestische panelen in je huis

Hoe akoestische panelen plaatsen? Er zijn veel soorten akoestische panelen die op hun beurt verschillende soorten installatie vereisen. Wat dit betreft gaan we ze in twee groepen verdelen: degenen die op de gipsplaat worden geïnstalleerd en zichtbaar blijven en degenen die zijn geïnstalleerd tussen de scheidingswand en de metalen structuur.

De eersten, degenen die aan de muur worden geplaatst, presenteren een veel eenvoudigere installatie. De meeste zijn zelfklevend, dus het is voldoende om ze op de gewenste maat te knippen als ze in de vorm van een rol worden gepresenteerd en het papier dat het zelfklevende oppervlak beschermt te verwijderen om ze op de muur te plakken. Heb je geen sticker? Dan moet je een geschikte contactlijm kopen en deze op verschillende punten op de achterkant van elk paneel plaatsen, zodat ze aan de muur worden bevestigd.

Wanneer de panelen een isolerende rol hebben, moeten ze normaal gesproken tussen metalen profielen worden geplaatst en worden bedekt met gipsplaat die mechanisch aan de profielen is bevestigd. Een veel grotere klus die we aanraden altijd aan een professional over te laten.

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: