Decoratie-ideeën

Domotica: automatiseren en energie besparen

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Sta op en neem de hete koffiepot, kom thuis van je werk en zorg dat het huis warm is, programmeer de jaloezieën om te werken afhankelijk van de temperatuur of het buitenlicht Dit alles is vandaag mogelijk dankzij domotica, eenreeks systemen waarmee we de faciliteiten van ons huis kunnen automatiseren.

Domotica stelt ons in staat om vele aspecten van ons huis te verbeteren; het verhoogt het comfort en de veiligheid en draagt ook bij aan vermindering van het energieverbruik Maar tegen welke prijs? Hoewel de technologie duur is, is het aanbod zo breed dat het mogelijk is om bepaalde gadgets tegen betaalbare prijzen aan te schaffen en te implementeren.

Voordelen van domotica

Domotica wordt gedefinieerd als een "reeks systemen die een huis kunnen automatiseren". Deze systemen bieden zowel energiebeheer als beveiligings-, comfort- en communicatiediensten Want hoewel we het vaak alleen hebben over langetermijnbesparingen, zijn de voordelen van domotica meer.

  • Lager verbruik. Domotica verlaagt het energieverbruik in een woning aanzienlijk. Efficiënt beheer van licht, airconditioning, warm water of huishoudelijke apparaten kan leiden tot besparingen tot wel 25%-30%.
  • Meer comfort. Domotica biedt ons een reeks diensten die we kunnen bedienen met een app via onze mobiele telefoon, waar we ook zijn. Raak gewoon een knop aan om de verwarming te starten, de jaloezieën neer te laten of het koffiezetapparaat aan te zetten.
  • Hoge beveiliging. Door middel van inbraakcontroles en alarmen die vroegtijdige detectie van brand, water- of gaslekken mogelijk maken, kunnen we de beveiliging van ons huis verhogen. Een dagelijkse beveiliging waaraan degene wordt toegevoegd die ons kan bieden tijdens vakanties of afwezigheid van huis, in navolging van het feit dat het bewoond is om mogelijke indringers te misleiden.

Voorbeelden van domotica

Er is een kleine investering nodig om een huis te automatiseren. Maar aan de slag gaan is de enige manier om je angst voor deze technologie te verliezen. Begin met toegankelijke wijzigingen die een grote impact hebben, zoals degene die we hieronder delen:

Controle verwarming en airconditioning

Verbonden met je mobiel, kun je met slimme thermostaten zowel verwarming als airconditioning op afstand bedienen, en beide programmeren volgens je routines om energie te besparen.Maar wist je dat deze thermostaten, met behulp van geïntegreerde sensoren en de locatie van je telefoon, kunnen detecteren wanneer je thuis bent of niet, je verbruikspatronen of de buitentemperatuur en zich daaraan aanpassen?

Vanaf € 140 heb je toegang tot een slimme thermostaat waarmee je routines kunt programmeren, de verwarming op afstand kunt gebruiken via mobiel of de verwarming aan of uit kunt zetten met behulp van geolocatie. Als de slimme thermostaat ook compatibel is met het ecosysteem dat je in huis hebt: Alexa en Amazon Echo, Siri en HomePod of Google Assistant en Google Home, dan kun je hem ook spraakopdrachten geven.

Intelligente verlichtingssystemen

Met de komst van LED-technologie en de RGB-versie is het mogelijk om de intensiteit en kleur van het licht te regelen om unieke omgevingen te creëren. Magie? Technologie! De regelaars die aan de muur kunnen worden bevestigd en bediend met een afstandsbediening of vanaf onze mobiel, maken het mogelijk door ook het verbruik te verminderen.

BewegingsdetectorenIn doorgangsruimten zoals gangen, trappen of badkamers, kunt u het licht automatisch in- en uitschakelen, waardoor het systeem in werking treedt wanneer er beweging wordt gedetecteerd binnen de hoek van bereik. Ze zijn ook erg praktisch in buitenruimtes: ingangen, tuinen, parkeerplaatsen… Je laat het licht nooit aan!

Huishoudelijke apparaten aan- en uitzetten

Computers, televisies, opladers en vele andere elektronische apparaten verslijten zelfs als ze niet actief zijn. Wist je dat dit zogenaamde spookverbruik meer dan 10% vertegenwoordigt van het totale energieverbruik in een woning? Om dit te voorkomen, hoeft u alleen maar te investeren in slimme stekkers of stekkerdozen, hiermee kunt u niet alleen het in- en uitschakelen van deze apparaten regelen via een mobiele applicatie, maar u kan ze ook zo programmeren dat ze volgens uw schema's aan of uit gaan.

Gemotoriseerde zonwering en zonwering

Vandaag is het mogelijk om te bepalen wanneer we de gemotoriseerde jaloezieën in ons huis willen laten openen en sluiten. Niet alleen volgens het schema, maar ook andere factoren zoals temperatuur of lichtniveau dankzij verschillende zonne-/schemeringssensoren domotized.

Dus in de winter zouden de jaloezieën bij zonsondergang worden neergelaten, wat 10% op verwarming bespaart. Terwijl in de heetste maanden de sensoren de warmte zouden detecteren door de jaloezieën in de centrale uren te laten zakken, waardoor de kosten van airconditioning werden verlaagd. Een mooi voorbeeld van domotica.

Beveiligingswaarschuwingen

Domotica helpt je ook om de veiligheid van je huis te vergroten. U kunt via de camera's de kamers van het huis in de gaten houden als we er niet zijn; Daarnaast kunnen we, ook als we thuis zijn, bijvoorbeeld andere kamers checken en zien wat de kinderen of onze huisdieren aan het doen zijn.Maar het is ook mogelijk om alarmen te installeren die je waarschuwen bij een gaslek of een storing van een apparaat of neem direct contact op met de onderhoudsdienst.

Domotica kan de controle over uw huis overnemen als u het de nodige informatie geeft. Hoewel jij degene bent die altijd de controle heeft om elke waarde op elk moment met een eenvoudig gebaar te wijzigen.

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: