Decoratie-ideeën

Panton stoel, een stapelbare kunststof klassieker

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

De Panton-stoel is een klassieker. Ontworpen door Verner Panton in 1960, was het de eerste plastic stoel gemaakt uit één stuk. De productie begon in 1967 in samenwerking met Vitra, een bedrijf waarvan we deze stoel 50 jaar later nog steeds kunnen kopen in een breed scala aan kleuren.

De Panton-stoel heeft talrijke internationale designprijzen ontvangen en is vertegenwoordigd in de collecties van vele grote musea. Maar naast design biedt de stoel comfort dankzij de combinatie van een vrijdragende structuur, een antropomorfe lijn en een licht flexibel materiaal.Zou jij dit icoon van de 20e eeuw willen hebben. thuis?

Verner Panton, de ontwerper

Verner Panton, geboren in 1926 in Gamtofte, Denemarken, studeerde aan Odense Polytechnic voordat hij zich inschreef aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen om architectuur te studeren. Tussen 1950 en 1952 deed hij ervaring op in het atelier van Arne Jacobsen en in 1955 richtte hij zijn eigen architectuur- en ontwerpstudio op.

Verner Panton had een grote invloed op de ontwerpevolutie van de jaren '60 en '70. Het kleurgebruik werd een van de karakteristieke kenmerken van zijn werk, waaronder meubelstukken, verlichting en textiel. Stukken gemaakt, voornamelijk met email of plastic, die hij tot een kunstwerk maakte en waarmee hij het interieurdesign radicaal wist te veranderen.

De Panton-stoel: kenmerken

De Panton-stoel is een van de meest relevante stukken modern design en de meest populaire van de ontwerper Verner Panton. Niet alleen vanwege de esthetiek, maar ook vanwege wat het betekende om een stoel te ontwerpen gemaakt uit één stuk en met één materiaal, kunststof.

Aanvankelijk was de stoel gemaakt van een mengsel van plastic en glasvezel. Vervolgens is de productie geëvolueerd en vandaag zijn er twee versies van de Panton-stoel op de markt: de Panton Classic die Vitra maakt in hardschuim met een gelakt oppervlak en de Panton Chair Standard die volledig is gemaakt van 100% recyclebaar geverfd polypropyleen

Deze verandering in materialen heeft het gebruik buiten mogelijk gemaakt, naast het gebruik binnenshuis, waar dit ook gepast is. In dit verband informeert Vitra echter dat, ondanks het feit dat het gebruik van speciale additieven helpt om verandering van de kleuren als gevolg van het effect van ultraviolette straling te voorkomen, de kleur kan variëren als de stoel gedurende lange tijd wordt blootgesteld aan zonlicht. .Of wat hetzelfde is, dat beperkte blootstelling aan zonlicht aan te raden is zodat het voor een langere tijd onveranderd blijft .

Als we het hebben over eigenschappen die deze stoel tot een praktische keuze maken, moeten we het ook hebben over de stapelbaarheid Een voordeel waarmee u ruimte kunt besparen wanneer u kunt u een paar extra stoelen hebben om al uw gasten te bedienen.

Wil je een originele Panton stoel kopen? Dat kan bij Vitra, die al sinds 1967 de rechten op de stoel bezit en Panton de opdracht gaf de stoel te ontwerpen. Hoewel je het ook in een grote verscheidenheid aan kleuren en met een betaalbare prijs zult vinden in de "imitatie" -markt.

Decoreer met de Pantón stoel

De eetkamer is de plek bij uitstek voor de Panton-stoel in onze huizen, maar dankzij het ergonomische ontwerp is het ook een uitstekende keuze om te overwegen bij het inrichten van een werk- of wachtruimte, zoals de hal waar laten we wennen om te blijven zitten.

Het ontwerp van de Panton-stoel kan elke eetkamer een elegante en moderne toets geven. Het v alt echter vooral op in ruimtes met een rustiek karakter, waar het gedurfde ontwerp een interessant contrast vormt dankzij de uitgesproken rondingen, en retro-achtige decors geïnspireerd door de jaren 60 tot de ene de stoel is van.

Het is ook gebruikelijk om ze te vinden in kinderkamers en -hoeken, vanwege de verscheidenheid aan kleuren waarin het is gemaakt. De Panton-stoel heeft ook een versie die speciaal voor kinderen is ontworpen en die zijn vorm en verhoudingen behoudt, maar iets kleiner is.

En hoewel het gebruik ervan in buitenruimtes bepaalde beperkingen heeft, zoals we eerder hebben uitgelegd, wordt deze stoel steeds populairder voor het inrichten van dit soort ruimtes.Omdat? Omdat het stapelbaar is en gemakkelijk schoon te maken, is het erg aantrekkelijk. Het is een stoel die je in de zomer kunt afspuiten om hem als nieuw achter te laten en die je in de winter kunt stapelen en verzamelen in een minimale ruimte om hem tegen weersinvloeden te beschermen.

De Panton stoel is verkrijgbaar in neutrale kleuren zoals wit en zwart, maar ook in opvallende kleuren rood, oranje, groen, blauw en roze Kleuren, die laatste vooral interessant wanneer we willen dit stuk afzonderlijk opnemen in een specifieke ruimte en er de aandacht op vestigen.

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: