Decoratie-ideeën

Een tapijt grondig reinigen

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Het maakt niet uit of je grote of kleine tapijten hebt, de realiteit is dat het misbruik van schoenen, morsen en huisdieren. Je tapijten hebben een grondige reiniging nodig om de hardnekkigste vuil, herstelde het drijfvermogen van de vezels en verlicht de kleur zodat deze niet bederft.

De meeste professionele tapijtreinigingsdiensten gebruiken een combinatie van reinigingsmiddelen en stoom om uw tapijt grondig te reinigen, of u kunt een krachtige stoomreiniger gebruiken. Beide zijn bijzonder efficiënt als u kamerbreed tapijt in uw hele huis heeft, maar ze kunnen duur zijn.

Er zijn manieren om karpetten en zelfs kamerbreed tapijt grondig te reinigen met een paar producten en eenvoudig gereedschap dat je waarschijnlijk in je voorraadkast hebt staan.

Hoe tapijt grondig te reinigen met gedistilleerde witte azijn

Als je thuis gedestilleerde azijn hebt, heb je een goed hulpmiddel om je tapijten schoon te maken. Om dit te doen:

 • Verwijder losse grond. Begin elk reinigingsproces altijd door het tapijt te stofzuigen om los vuil, stof, roet en puin te verwijderen. Als je deze stap overslaat, duw je het vuil misschien dieper in de vezels.
 • Als het vloerkleed klein genoeg is, kun je het eruit halen en een bezem gebruiken om los vuil te verwijderen. Een bezem met harde haren is het beste. Als de borstelharen van uw bezem "los" lijken, moet u ze strakker maken met verschillende elastiekjes rond de borstelharen om ze steviger te maken.
 • Behandel vlekken voor. Het verwijderen van sommige vlekken zoals olie, teer en ongevallen met huisdieren vereist een speciale behandeling. Afhankelijk van de vlek die je hebt, zul je deze op de een of andere manier moeten schoonmaken.

Azijn en water

Meng in een spuitfles een deel gedestilleerde witte azijn en drie delen koud water. Voordat u met het grondige reinigingsproces begint, spuit u de azijnoplossing op een verborgen plek op het tapijt om de kleurechtheid van het tapijt te testen. Gebruik de oplossing niet als u bloedingen of kleurveranderingen ziet.

Sproei in een klein gebied de azijnoplossing op het tapijt totdat het erg vochtig is. Niet oververzadigen. Als je een karpet op een hardhouten vloer schoonmaakt, neem dan extra voorzorgsmaatregelen om de hardhouten vloer te beschermen tegen vochtschade.

Laat de oplossing vijf minuten op het tapijt zitten om de grond af te breken. Gebruik een microvezeldoek om de oplossing en het vuil op te deppen. Zet een emmer schoon water klaar om de microvezeldoek uit te spoelen Ververs het water regelmatig als het vies wordt.

Laat de mat aan de lucht drogen

Open deuren en ramen om de luchtstroom in de kamer te vergroten of voeg oscillerende ventilatoren toe om het drogen te versnellen. Laat geen verkeer op het tapijt toe totdat het volledig droog is. Als je de kamer moet gebruiken terwijl het tapijt nat is, plaats dan plastic zeilen of dekzeilen in de rijstroken om vlekken te voorkomen.

Hoe tapijt grondig te reinigen met zuiveringszout en zout

Deze tips zijn ook goed voor jou:

 • Vacuüm om losse grond te verwijderen
 • Tapijtvlekken voorbehandelen
 • Meng zuiveringszout en zout
 • Vul een spuitfles met koud water.
 • Besprenkel het vloerkleed royaal met het baksoda-zoutmengsel.
 • Besproei het gebied na het spuiten met stromend water. Het tapijt moet erg vochtig zijn, maar niet doorweekt.
 • Gebruik een borstel om de baking soda in de tapijtvezels te schrobben. Ga in één richting en dan in een hoek van 90 graden om de grond omhoog te helpen.
 • Maak schoon met oude handdoeken. Het is prima om een beetje bakpoederresten op de vezels achter te laten.
 • Lucht het vloerkleed laten drogen en stofzuigen.
 • Laat de mat volledig aan de lucht drogen. Gebruik een vacuüm om achtergebleven zuiveringszout van de vezels te verwijderen. Het tapijt moet frisser ruiken en er helderder uitzien.

Tapijt grondig reinigen met stoom

Als je een kledingstomer of stoomzwabber hebt die meestal op harde vloeren wordt gebruikt, kun je deze ook gebruiken om je tapijt grondig te reinigen. Om dit te doen:

 • Vlekken stofzuigen en voorbehandelen
 • Gebruik de baksoda-mengmethode. Volg dezelfde stappen om zuiveringszout en zout te mengen. Bestuif het tapijt met het mengsel en gebruik dan stoom in plaats van koud water om het mengsel te bevochtigen.
 • Als je een kledingstomer gebruikt, houd de stoomkop dan ongeveer 15 cm van het tapijt. Laat de stoom het vloerkleed volledig natmaken. Gebruik een schrobborstel om het natte mengsel in de vezels te werken.
 • Als je een stoomzwabber gebruikt, gebruik dan de microvezeldweilkop of een tapijthulpstuk om het zuiveringszoutmengsel op het tapijt te verwijderen. Gebruik opnieuw de borstel om het gebied schoon te maken.
 • Gebruik oude handdoeken of microvezeldoeken om losse aarde op te nemen. Laat het tapijt volledig drogen en stofzuig om eventuele resten op het tapijt te verwijderen.

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: