Architectuur

Kenmerken van bioklimatische huizen: duurzame architectuur

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

GG Bioklimatisch Huis

Wat zijn bioklimatische huizen? Welke gemeenschappelijke kenmerken hebben ze? Vandaag proberen we deze en andere vragen te beantwoorden over deze constructies die deel uitmaken van de toekomst van duurzame architectuur. Een alternatief om te overwegen als we een huis willen bouwen dat het milieu respecteert.

Wat is een bioklimatisch huis?

Een bioklimatisch huis is een huis dat is ontworpen om te profiteren van de natuurlijke voordelen die de omgeving biedt op het gebied van gezondheid, thermisch comfort en energiebesparing.Een eerste stap om een passiefhuis te ontwerpen, met een zeer laag energieverbruik (minder dan 15kWh/m²/jaar).

Naast het rekening houden met de omgevingsomstandigheden om ze om te zetten in energie en zo traditionele airconditioningsystemen te vermijden, verminderen deze constructies de impact op het milieu. Beide eigenschappen moeten hand in hand gaan om tot een duurzame constructie te komen.

Huis LLP

Kenmerken van bioklimatische huizen

Bij bioklimatisch bouwen speelt het lokale klimaat een belangrijke rol. Dit, samen met de natuurlijke hulpbronnen van de omgeving en hun verspreiding, zal de oriëntatie van het huis bepalen. Een belangrijk kenmerk van bioklimatologische huizen is ook de isolatie van daken en muren.

Efficiënt gebruik van de zon

Bioklimatologische huizen zoeken die oriëntatie waardoor ze efficiënt gebruik kunnen maken van de zonOp koude plaatsen zal worden gestreefd dat de zonnestralen de structuur binnendringen en de materialen de genoemde energie absorberen. Op zeer warme plaatsen zal het nodig zijn om de structuur hiervan te beschermen, vooral in de zomer.

Dit efficiënte gebruik van de zon wordt bereikt door verschillende passieve elementen die voornamelijk worden toegepast op de buitenschil van het gebouw Ze zullen verantwoordelijk zijn voor zowel het opvangen van zonnestraling als het handelen als verlichting en verwarming, maar ook om de opgehoopte hitte op zomerdagen te elimineren.

In ons land zoeken we over het algemeen naar huizen die op het zuiden liggen, de meest gunstige oriëntatie in de winter. Met deze oriëntatie als uitgangspunt zijn de binnenruimtes gerangschikt volgens hun verwarmingsbehoeften en rekening houdend met passieve zonnesystemen. Het is gebruikelijk om strategische openingen in de zuidgevel te oefenen om te profiteren van de winterzon.Bescherm gebouwen ook tegen de zomerzon door gebruik te maken van zowel de natuurlijke schaduw van de omgeving als het gebruik van kleuren en reflecterende oppervlakken op de gevel.

Het gebruik van zonnepanelen om schone energie op te wekken is ook een belangrijk onderdeel van dit efficiënte gebruik van de zon. Deze worden over het algemeen gecombineerd met ecologische daken die in de winter fungeren als thermische isolatie en warmteaccumulator en in de zomer als warmteabsorbeerder.

Ventilatiesystemen

Bij bioklimatisch bouwen wordt gebruik gemaakt van geavanceerde, energiezuinige en ecologische mechanische ventilatiesystemen die gebruik maken van aerothermische en geothermische energie. dwarsventilatie wordt ook toegepast, wat gebaseerd is op het genereren van natuurlijke luchtstromen in het huis, die renovatie mogelijk maken en tegelijkertijd de klimatologische omstandigheden verbeteren. Dit is de enige manier om voldoende binnenluchtkwaliteit en circulatie te bereiken.

Duurzame architectuur

Deze constructies streven naar een minimale milieu-impact omdat ze duurzame materialen gebruiken Materialen die niet veel energie verbruiken bij hun winning of gebruik en die natuurlijk niet giftig zijn . Deze architectuur probeert ook het microklimaat van de gebouwde omgeving te verbeteren, met inachtneming van alle bovenstaande principes.

Boeken over bioklimatische architectuur

Als je geïnteresseerd bent in dit soort architectuur of in het nemen van efficiënte en duurzame maatregelen met het milieu in wat je toekomstige huis zal worden, kan het interessant zijn om enkele van de boeken te lezen die we hieronder voorstellen.

  • Bioklimatologische architectuur. Bioklimatologische huizen in Galicië (Mª Dolores García Lasanta). Deze PDF-aantekeningen gemaakt voor de studenten van het Someso Vocational Training Institute zijn een goed startpunt voor iedereen.
  • Architecture and Climate - Handboek voor bioklimatisch ontwerp voor architecten en stedenbouwkundigen, (Victor Olgyay). Een klassieker van bioklimatologische architectuur gepubliceerd in de jaren 50, maar die nog steeds volledig actueel is. Naslagwerk voor architecten en stedenbouwkundigen over de hele wereld.
  • Bioklimatologische architectuur en duurzame stedenbouw (José Antonio Turégano Romero, María del Carmen Velasco Callau en Amaya Martínez Gracia). Dit technische werk bestaat uit twee delen. De eerste, gericht op bioklimatische architectuur, definieert de reeks acties die nodig zijn om een rationeel ontwerp van het gebouw te bereiken vanuit het oogpunt van comfort en energiezuinigheid. De tweede is gewijd aan het mogelijk maken van het bestaan van deze gebouwen in stadsplanning.
  • Van passiefhuis tot passiefhuisstandaard: Passieve architectuur in warme klimaten (Michael Wassouf). Dit boek legt het concept van passieve architectuur bloot, legt de passiefhuisstandaard uit en onderzoekt de toepassing ervan binnen het kader van gebieden met een warm klimaat.
  • Het geweldige boek van het gezonde huis (Mariano Bueno). Het duikt in geobiologisch onderzoek, het ontdekken van de oorzaken en gevolgen van aardse straling, elektromagnetische vervuiling, luchtkwaliteit of geluidsoverlast, met hoofdstukken die ons leren om storingen in huis op te sporen door middel van elektronische apparaten of door de eigen persoonlijke gevoeligheid te ontwikkelen. Het bevat ook een speciaal hoofdstuk gewijd aan bioconstructie en de keuze van materialen.

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: