Decoratie-ideeën

De beste en slechtste vloeropties voor natte ruimtes

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Gedeelten van het huis die vochtig of helemaal nat zijn, vormen een uitdaging voor de bodem. Veel vloermaterialen zijn vatbaar voor schimmel, rot of mechanische afbraak van materialen wanneer ze worden blootgesteld aan vocht.

Organische versus anorganische materialen

Over het algemeen geldt dat vloerbedekkingen gemaakt van anorganische materialen, zoals synthetische kunststoffen, het beter zullen doen dan vloeren die organische materialen bevatten. De term organisch verwijst technisch gezien naar elk op koolstof gebaseerd materiaal dat ooit leefde, maar wanneer het wordt gebruikt om vloermaterialen te beschrijven, verwijst het over het algemeen naar plantaardig materiaal.

Bij blootstelling aan vocht zullen organische materialen snel beginnen af te breken en kunnen binnenkort gastheer worden voor een verscheidenheid aan schimmels en bacteriën. De meeste anorganische materialen daarentegen zijn producten gemaakt van synthetisch geraffineerde chemicaliën en zijn grotendeels immuun voor de effecten van vocht.

Niet alle vloermaterialen zijn natuurlijk volledig organisch of anorganisch, en de organische/anorganische verhouding is van invloed op hun vermogen om met vocht om te gaan. Kunststof laminaatvloeren hebben een synthetisch oppervlak dat volledig 100% anorganisch is, maar de dikste onderlaag op de vloer is meestal houtvezel.

Laminaatvloeren zijn daarom over het algemeen een slechte keuze voor vochtige ruimtes. Bamboe daarentegen is een volledig organisch materiaal, maar omdat bamboevloeren zijn gemaakt van een groot deel van synthetische harsen en lijmen, is eigenlijk relatief goed in het reguleren van vocht in vergelijking met "anorganische" kunststof laminaatvloeren.

Een uitzondering op de regel is vloerbedekking. Met uitzondering van relatief zeldzame mengsels van wol en katoen, zijn de meeste tapijten synthetisch en volledig anorganisch. Maar omdat vloerkleden vocht vasthouden en vasthouden, is het een zeer slechte keuze voor vochtige locaties.

Goede vloerbedekkingen voor natte/vochtige locaties

Alle vloerbedekkingen in deze categorie bieden een uitstekende bescherming tegen vocht. Alle materialen zijn 100% waterdicht. Deze vloerbedekkingen kunnen met vertrouwen worden gebruikt in keukens, complete gezinsbadkamers en kelders.

  • Porseleinen tegel - Porseleinen tegels zijn een vorm van keramische tegels die vaak worden gebruikt in douches, badkuipen, zwembaden en andere gebieden met zuiver water.Dit materiaal is zeer goed bestand tegen intens water, dankzij de zeer fijne kleisoorten en de hoge baktemperaturen die bij het maken ervan zijn gebruikt. Porseleinen tegels zijn misschien wel het beste materiaal voor chronisch vochtige locaties, zolang de gepoolde naden goed worden onderhouden. Gebarsten voegen kunnen vocht de ondervloer in laten trekken
  • Keramische tegels - Net als porselein zijn gewone keramische tegels een goede keuze in gebieden met plassen of stilstaand water. Het enige verschil is dat niet-porseleinen keramische tegels een iets hogere wateropname hebben, hoewel dit over het algemeen geen probleem is. Net als bij porselein is het zwakke punt van keramische tegels niet de tegel zelf, maar de samengevoegde naden tussen de tegels.
  • Sheet vinyl: Sheet vinyl is een 100% waterdicht vast oppervlak. Heeft doorgaans weinig of geen naden waardoor water in de ondergrond kan doordringen.

  • Luxe vinyl plankenvloeren: Luxe vinylvloeren worden geleverd in lange plankenstroken. De stijl van het schrijnwerkslot en de vouw zorgt voor een redelijk waterdichte afsluiting. De gehele vloerlaag is volledig waterdicht, inclusief de kern, waardoor het een veel betere vloer is voor natte ruimtes dan kunststof laminaatvloeren. Luxevinyl zit iets achter laminaatvinyl en keramische tegels omdat de naden tussen de planken soms water in de ondervloer laten sijpelen, vooral als de installatie niet perfect is.
  • Vinyltegels: Vinyltegels zijn, net als de andere veerkrachtige vloeren hier, een 100% waterdicht materiaal. Door de vele naden in een tegelinstallatie kan er echter meer water in de ondervloer sijpelen.
  • Beton: Goed afgedicht beton is uitstekend tegen water. Behalve voor utiliteitsruimtes wint beton aan populariteit voor woonruimtes dankzij nieuwe kleur- en textuuropties.

In ieder geval, als je erover denkt om een vloer in je huis te leggen en het is een gebied waar regelmatig water kan stromen, vraag dan advies aan een professional in de sector, waarbij je ook rekening houdt met rekening houden met de kenmerken van het verblijf, uw woning en het klimaat in uw omgeving. Dit zijn aspecten waarmee u rekening moet houden om in elk geval het beste materiaal te kiezen.

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: