Tuinen

Wijnstokken om gevels, muren en pergola's te bedekken

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Zowel klimplanten als klimplanten zijn een geweldige bondgenoot voor het stofferen van de gevels en muren van ons huis en het aantrekkelijker maken van deze oppervlakken. Bovendien is het gebruikelijk om pergola's en andere constructies ermee te bedekken om de tuin van schaduw te voorzien.

Hoewel we ze gewoonlijk allemaal wijnstokken noemen, zijn de verschillen tussen klimplanten en wijnstokken duidelijk. De eerste hebben luchtwortels waardoor ze zich aan oppervlakken kunnen hechten; de laatste daarentegen hebben een steun of gids nodig om eroverheen te kunnen klimmen.Een verschil waarmee u rekening moet houden, samen met andere factoren zoals weer of blootstelling aan de zon om de meest geschikte te kiezen.

Bougainvillea

Bougainvillea is een rank die snel groeit en groenblijvend is, hoewel hij in zeer intense winters zijn bladeren kan verliezen. Ondanks dat het een tropische oorsprong heeft, past het zich goed aan aan klimaten die worden gekenmerkt door hete zomers en koude winters, zolang we temperaturen onder de 3ºC vermijden.

Het is een plant met kleurrijke schutbladen zo spectaculair als fuchsia, oranje, rood of geel. Ze heeft veel licht nodig om zich goed te ontwikkelen, maar ze is niet veeleisend of moeilijk te kweken. Als we alles voorzien wat je nodig hebt, kan hij 10 meter hoog worden, een perfecte hoogte om kleur te geven aan gevels en pergola's.

Clematis

De clematis is een klimplant met opzichtige bloemen met een geur die lijkt op die van jasmijn. Inheems op het Engelse platteland, kunnen de meeste soorten in elk klimaat worden gekweekt, hoewel ze de voorkeur geven aan koele klimaten Een plaats in halfschaduw met een hoge luchtvochtigheid waar hun bloemen licht in de ochtend zou ideaal zijn voor zijn ontwikkeling.

Het is een gemakkelijk te kweken plant met slechts twee vereisten naast locatie, bemesting en snoeien. Als je er jaar na jaar van wilt genieten, snoeien is een fundamenteel aspect, maar het is bijzonder, afhankelijk van de variëteit, net als de bemesting. Ontdek waar je deze plant koopt wat hij nodig heeft.

Wire Creeper

Deze klimplant afkomstig uit Nieuw-Zeeland is zeer resistent, tegen zowel kou als droogte.Krachtig en met compacte groei, het heeft kronkelige en paarse stengels die tot 5 meter lang kunnen worden. De bladeren, overvloedig en klein, hebben een ronde vorm en een prachtige heldergroene kleur.

Het kan worden gebruikt als klimplant om muren en pergola's te bedekken, maar ook als overkapping of hangplant. Hij staat graag in de volle zon maar kan ook in de halfschaduw gedijen. U zult ook graag weten dat ze geschikt zijn voor kusttuinen vanwege hun weerstand tegen wind en zoutgeh alte en dat ze vorst verdragen tot -10 ºC, hoewel ze in die gevallen hun bladeren, die in het voorjaar weer uitlopen. Het vereist een jaarlijkse snoei aan het einde van de winter om de groei onder controle te houden.

Wisteria

Wisteria is een van de meest spectaculaire klimplanten. Het heeft opvallende roze, lavendel of witte bloemen en het verspreidt ook een aangenaam aroma.Ze zijn zeer goed bestand tegen kou, maar om goed te kunnen bloeien, moeten ze worden blootgesteld aan direct zonlicht of een halfschaduwplek.

Wisteria past zich heel goed aan verschillende grondsoorten aan, vooral grondsoorten die wat vocht vasthouden. Het heeft geen speciale zorg nodig, behalve regelmatig snoeien als we het onder controle willen houden. Wisteria is enorm invasief en is erg sterk; afhankelijk van waar we hem planten, kan hij schadelijk zijn voor goten, terrassen en andere elementen).

Ivy

Klimop is een klimstruik voorzien van korte luchtwortels waardoor hij aan muren en muren kan hechten en zich over de grond kan verspreiden. Het is een zeer geschikte plant om muren op het noorden te bedekken, op schaduwrijke of halfschaduwrijke plaatsen.

Er zijn veel soorten klimop, allemaal groenblijvend en met een grote verscheidenheid aan bladeren: groen of bont, groot of klein. De soorten met grote bladeren zijn krachtiger en bedekken het oppervlak eerder, maar na verloop van tijd moeilijk te beheersen worden. De kleinbladige soorten hebben iets meer tijd nodig om te struikelen, maar ze blijven veel dichter bij de muur hangen en zien er over het algemeen veel netter uit.

Ficus Pumila

Ficus Pumila is een klimplant met zwakke stengels en kleine, genuanceerde, hartvormige bladeren. Het is een understory plant, dus het geeft de voorkeur aan een plaats in de halfschaduw die geen direct zonlicht krijgt. Het ontwikkelt zich goed in gematigde klimaten en kan temperaturen tot -5 ºC overleven. In deze gevallen is het geschikt om ze tegen een buitenmuur op het noorden te planten, enigszins beschermd tegen de wind.

Het kan ook gebruikt worden als hangplant of als bodembedekker. Om zich echter volledig te kunnen ontwikkelen, is het nodig dat uw grond vochtig blijft tijdens de warme seizoenen, waarbij wateroverlast wordt vermeden. In de winter moet de watergift echter worden verminderd, terwijl de plant rust.

Jasmijn beklimmen

Er zijn veel soorten jasmijn, maar ze groeien allemaal snel. Dankzij zijn aangenaam aroma en de delicatesse van zijn witte bloemen, is het een van de meest gebruikte overblijvende wijnstokken om gevels te versieren en pergola's en tuinhuisjes te versieren. Het is ook een zeer resistente plant die, ondanks dat hij de voorkeur geeft aan warmte, perfect bestand is tegen kou en zelfs vorst als we de wortels bedekken.

Houdt van een zonnige standplaats maar doet het goed in halfschaduw. Vraagt een goede afwatering, regelmatig water geven in de zomer en een regelmatige dosis organische mest tussen lente en herfst. Je kunt hem ook na de winter snoeien om de groei onder controle te houden.

Maagdelijke wijnstok

La Parra Virgen is een bladverliezende klimheester met cilindrische takken en ranken als uitlopers die meer dan 15 meter hoog kunnen worden. Hoewel het meest kenmerkende van deze plant zonder twijfel zijn donkergroene bladeren zijn, omdat ze in de herfst een prachtige rode kleur krijgen Door zijn snelle groei is hij erg populair voor het bedekken van gevels, muren en pergola's op het noorden of oosten.

Weerstaat kou tot ongeveer -15 ºC -iets zeldzaams onder wijnstokken- en zomerhitte. Het is een plant, all-terrain. Het houdt van een diepe en vochtige grond, dus in de zomer zullen we ervoor moeten zorgen dat het regelmatig wordt bewaterd zonder het te laten overstromen. Snoeien is niet nodig, maar het is handig om ervoor te zorgen dat de plant meer takken produceert en om de groei op gevels te beheersen.

Klimroos

Er zijn veel soorten klimrozen, met bloemen in verschillende kleuren, met en zonder aroma en met of zonder doornen. Over het algemeen groeien ze allemaal erg snel en met een groot volume. Om dit te doen, hebben ze direct contact metzonlicht nodig en regelmatig water geven in de lente en zomer, wat in de winter drastisch zal verminderen.

Voor het bekleden van de gevel hebben we de keuze uit een grote verscheidenheid aan rozenstruiken. Om een pergola te bedekken, is het echter het beste om variëteiten te kiezen waarvan de stengels flexibeler zijn, zodat ze gemakkelijker door de structuur kunnen worden geleid.

Heb je een van deze wijnstokken in je tuin?

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: