Decoratie-ideeën

Ikebana, bloemige composities van Japanse oorsprong

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Als je op zoek bent naar nieuwe ideeën om een natuurlijk element in je huis op te nemen, kan Ikebana bloemsierkunst je voorzien van eenvoudige, elegante en minimalistische ideeën om dit te doen. Deze kortstondige kunst met snijbloemen, takken en bladeren probeert harmonieuze combinaties te creëren met als enig doel ze te overdenken.

Wat is Ikebana?

Ikebana is een concept dat verwijst naar een bloemsierkunst die nauw verwant is aan de Nippon-cultuur. De term komt van Ikeru (leven maken, de essentie van iets bereiken) en Hana, bloem ( uitgesproken als bana).Ikebana betekent dus "leven geven aan de bloem", "de bloemen doen herleven". En zoals alles wat met deze cultuur te maken heeft, is het doel ervan niet alleen decoratief, maar ook een oefening in reflectie en contemplatie.

Concentratie is een essentiële voorwaarde om met innerlijke rust bloemen te schikken. Bovendien moet in de ruimte waar deze kunst wordt uitgevoerd, streng worden toegezien op orde, reinheid, stilte en stilte, aangezien de plaats waar de bloemstukken werden gemaakt oorspronkelijk heilig was, een concept dat tot op de dag van vandaag wordt gehandhaafd. .

In ikebana gebruiken we snijbloemen, takken, bladeren, zaden en vruchten. In de Oosterse context omvat het woord bloem (Hana) alle soorten planten: takken, bladeren, kruiden, wortels, mos, etc. Vanwege de gebruikte elementen is deze kunst kortstondig en beperkt door de tijd die de bloemen nodig hebben om te verwelken.Door deze houdbaarheidsdatum dient elke compositie als een oefening in reflectie over de schoonheid van vormen en het verstrijken van de tijd.

Hoe maak je een ikebana?

Om een ikebana te maken heb je snijbloemen, takken, bladeren, zaden of vruchten nodig. Het is niet nodig om ze allemaal te gebruiken, maar het is wel nodig om de elementen die we kiezen op een harmonieuze manier te combineren, altijd met behoud van de asymmetrie en respect voor de symboliek van elk element.

Driehoekspatroon

Over het algemeen bestaat elk Japans Ikebana-bloemstuk uit drie groepen bloemen om de Tai-Yo-Fuku-driehoek (respectievelijk de hemel-aarde-man) weer te geven . De belangrijkste lijn is de stam die de Hemel vertegenwoordigt, en wordt vaak de primaire of "Shin" genoemd. Dit vormt de centrale lijn van het hele arrangement en daarom moet de sterkste en hoogste steel worden gekozen om het te vertegenwoordigen.

De volgende belangrijke factor is de secundaire stam of "Soe", die de mens symboliseert. Het is gepositioneerd om het effect te geven van een schuine ontwikkeling geprojecteerd voor de middellijn. Het moet ongeveer tweederde van de hoogte van de primaire stengel zijn en naar de primaire stengel leunen.

De tertiaire stam of "Hikae", die de aarde vertegenwoordigt, is de kortste en is naar voren of iets naar de andere kant van de basis van de eerste twee gerangschikt. Zodra de drie hoofdstelen correct zijn geplaatst, kun je ook extra bloemen toevoegen om elk arrangement compleet te maken.

Bloemen en symbolen

De bloeiende takken van de kersen-, pruimen- of perzikboom worden vaak gebruikt in Ikebana om hoogte en beweging te creëren. Onder bloemen worden chrysanten, pioenrozen en lotusbloemen gebruikt om respectievelijk aspecten als een lang leven, rijkdom of zuiverheid weer te geven.Orchideeën, blauweregen, camelia's, jasmijn, narcissen, rozen, azalea's en magnolia's komen ook veel voor.

De symboliek van het verstrijken van de tijd is van groot belang voor het Japanse Ikebana bloemstuk. Net zoals het belangrijk is om de kenmerken van het seizoen van het jaar weer te geven, is het ook essentieel om aandacht te besteden aan de symboliek die verband houdt met de ontwikkeling van de elementen planten die werden gebruikt om te vertegenwoordigen:

  • Het verleden: open knoppen, groentepeulen en droge bladeren.
  • Het heden: halfopen toppen of weelderige bladeren.
  • De toekomst: dooiers, als suggestie voor toekomstige ontwikkeling.

Als het materiaal eenmaal is gekozen, is de volgende stap snoeien. De meeste bloemen of takken, ongeacht de vorm of volgorde waarin ze zijn ontwikkeld, hebben enkele overbodige elementen , vooral wanneer gebruikt voor sierdoeleinden.

De container

In het driehoekige basismodel en afhankelijk van hoe de container wordt gebruikt als basis van het arrangement, hebben we de volgende variaties:

  1. Moribana. Deze vorm van opstelling maakt gebruik van lage en brede containers. De gekozen elementen worden in een 'kenzan' gestoken om landschappen te reproduceren. Deze rusten op hun beurt op de container die bekend staat als 'kaki', gevuld met water om de levensduur van elk arrangement te verlengen.

  1. Nageire. Het is de vorm van opstelling die hoge en cilindrische vazen gebruikt.

Het creatieproces

Het creatieproces wordt in stilte uitgevoerd, aangezien het een meditatie-oefening is waarin de natuur vorm krijgt in het bijzijn van de auteur.Bovendien moet in de omgeving waar de bloemenkunst wordt beoefend, streng worden toegezien op orde, netheid, stilte en stilte, aangezien de plaats waar de bloemstukken werden gemaakt oorspronkelijk heilig was, een concept dat tot op de dag van vandaag is behouden.

Contemplation is de laatste stap in het proces van deze bloemsierkunst. Op het moment dat de creatie is voltooid, is het nodig om wat tijd te besteden aan de contemplatie van wat er is gedaan en om na te denken over het creatieproces. Aangezien we gevorderd zijn, is het belangrijkste niet de laatste actie, maar het pad dat je naar die actie heeft geleid.

Voordat je de opstelling maakt, denk er dan aan om na te denken over waar we het gaan plaatsen, let op het meubilair, de kleur van de muren en de elementen eromheen. De bloem, de vaas en de omgeving moeten hiermee in harmonie zijn, om de artistieke waarde van ikebana te versterken.

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: