Decoratie-ideeën

Travertijn, een zeer populaire natuursteen

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Travertijn is het materiaal waarmee enkele van de meest representatieve monumenten van de oude Romeinse beschaving zijn gebouwd. Een sedimentair gesteente van gedeeltelijk biogene oorsprong, gevormd door afzettingen van calciumcarbonaat, dat een grote weerstand en duurzaamheid biedt.

Het is een materiaal dat voornamelijk wordt gebruikt als siersteen in de bouw, specifiek voor vloeren en wandbekleding zowel binnen als buiten. Je herkent zijn meest klassieke vorm, in een lichtbeige kleur en met een onnavolgbare effectafwerking die licht en objecten weerkaatst alsof het een spiegel is.

Travertijn is een natuursteen waarmee we verschillende decoratieve effecten kunnen bereiken, afhankelijk van het type slijpvorm en afwerking. De veelzijdigheid van dit materiaal is precies een van de meest aantrekkelijke eigenschappen. Maar er zijn er nog veel meer, zowel esthetisch als technisch.

Kenmerken van travertijn

Als een materiaal als travertijn zo lang wordt gebruikt zonder zijn geldigheid te verliezen, is dat geen toeval. Travertijn heeft naast een tijdloze esthetiek zeer interessante fysieke kenmerken die verband houden met zijn weerstand of porositeit.

  • Tijdloze esthetiek
  • Medium hard rock en zeer duurzaam.
  • Brandwerend en hittebestendig. Tegenover vuur stoot het geen rook of giftige stoffen uit.
  • Duurzame kleur. Het is bestand tegen UV-straling, waardoor het zijn kleur behoudt als de eerste dag.
  • Van eenvoudig onderhoud. Het heeft geen verzorging of speciale producten nodig om schoon te maken.

Deze eigenschappen maken travertijn tot een uitstekend bouwmateriaal, zowel voor binnen als voor buiten. Maar travertijn heeft ook een breed scala aan mogelijkheden qua kleur en afwerking.

Travertijnkleuren

Het assortiment travertijnkleuren omvat zowel zachte en delicate tinten als intensere en krachtigere tonen. De Klassieke travertijn is de meest populaire travertijn en waarmee enkele van de meest representatieve monumenten van de oude Romeinse beschaving zijn gebouwd. Je herkent hem aan zijn lichtbeige kleur, die sterk lijkt op die van de Romein.

Andere travertijnen die veel binnenshuis worden gebruikt, zijn Crema Antares-travertijn, een heel speciale versie vanwege de bijna gele crèmekleur die een ongebruikelijke intensiteit uitstra alt, en zilveren travertijn, een grijze kleursteen vol tintenvan zilver, groen en met wat bruine flitsen

Er is een grote variëteit aan kleuren en tinten. Ze hebben allemaal een speciale charme en kunnen een speciaal tintje aan je interieur geven. Je keuze hangt af van de stijl die je zoekt, de warmte die je met dit materiaal in de ruimte wilt brengen

Travertijn afwerkingen

Naast de keuze tussen verschillende kleuren, maakt het travertijnoppervlak verschillende afwerkingen mogelijk, afhankelijk van het gebruik of de toepassing. Wanneer de steen wordt gepresenteerd in zijn natuurlijke staat, zowel qua kleur als textuur, spreken we van een Raw finish.

Zeer karakteristiek is de gepolijste afwerking, waarmee een onnavolgbaar effect van reflectie van licht en objecten wordt bereikt alsof het een spiegel is. Het is een van de favoriete interieurafwerkingen, samen met verzoet, dat de kleur en textuur van travertijn accentueert en karakter geeft, waarbij wordt gekozen voor een glad oppervlak met een natuurlijker uiterlijk en met minder glans dan de vorige.

Een andere afwerking die we kunnen aanbrengen op travertijn is de verouderde Door middel van een speciale behandeling wordt met deze afwerking een textuur bereikt die de natuurlijke eigenschappen van de steen en de esthetische kracht van zijn aderen. Deze natuurlijkheid komt ook tot uiting in een ietwat onregelmatig oppervlak.

Travertijn toepassingen

Dankzij de grote veelzijdigheid en de grote verscheidenheid aan formaten waarin het wordt gepresenteerd, zijn de toepassingen van travertijn eindeloos. Het kan worden gebruikt voor het bekleden van vloeren, wanden en gevels, maar ook voor het maken van onder andere werkbladen, douchebakken en wastafels.

  • Binnenmuren: Travertijnen voegen elegantie en harmonie toe aan binnenmuren. Het zijn klassieke bekledingen die zich kunnen aanpassen aan elk decoratief model, waardoor ze een zeer gewild alternatief zijn. Je hebt ze vast gezien in hotels en restaurants, maar ook in exclusieve woningen in zowel klassieke als avant-gardistische stijlen.

  • Binnenvloeren: Travertijn is zeer geschikt als vloerbedekking; Ze zijn schoon en gemakkelijk te onderhouden. De natuurlijke kleuren van travertijn geven continuïteit aan de ruimtes en brengen een diepe sereniteit over. De chromatische neutraliteit maakt ook combinaties met andere edele materialen in meubels en muren mogelijk.
  • Buitenruimtevloeren: Travertijnen zijn gemaakt van een zeer resistente kalksteenrots. Deze eigenschap maakt travertijn van de hoogste kwaliteit een levensvatbare optie om buitenoppervlakken te decoreren: terrassen, zwembaden. Bijna elk buitenproject kan worden gerealiseerd door het gebruik van travertijn.

  • Gevels: Travertijnen werken heel goed buitenshuis omdat ze eigenschappen hebben waardoor ze na verloop van tijd onveranderd blijven. Ze zijn een perfecte coating voor gevels, die altijd worden blootgesteld aan UV-straling en guur weer.
  • Werkbladen en gootstenen: De waterdichte eigenschappen van deze steen zijn zichtbaar in keukens en badkamers. In het laatste geval wordt het gebruik ervan als werkblad vooral aanbevolen, hoewel we het ook kunnen zien bij het vormgeven van gootstenen. Als u gokt op muren, vloeren en werkbladen van hetzelfde materiaal, kunt u ruimtes bereiken die zijn gewijd aan ontspanning van grote schoonheid.

Travertijn is een natuursteen met een grote traditie in de bouwwereld. Gezien zijn veelzijdigheid en zijn technische kenmerken twijfelen we er niet aan dat het in de toekomst de hoofdrolspeler zal blijven van zowel binnen- als buitenruimtes. Het is een materiaal dat zonder twijfel tijdloos is.

Zoals alle natuursteen is het geen goedkoop materiaal. Binnen travertijn zijn er echter meer toegankelijke variëteiten dan andere. Normaal gesproken zijn die met meer exotische kleuren of met de meest uitgesproken ader meestal duurder, zoals het geval is met marmer, maar er zijn uitzonderingen.

Hou je van travertijn om je binnenruimtes aan te kleden?

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: