Decoratie-ideeën

Zelfgemaakte recepten voor luchtverfrissers: laat je huis altijd lekker ruiken

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Tussen huisdieren, kinderen en het dagelijks leven kan je huis een beetje onaangenaam ruiken. Het is normaal, het hoort bij het leven. Hoewel het deel uitmaakt van het leven, betekent dit niet dat er geen oplossing voor is. Luchtverfrissers met een kunstmatig aroma maskeren de nare geur en soms is de remedie zelfs erger.

Het is noodzakelijk dat je niet alleen het huis een aangename geur geeft, maar ook de lucht reinigt. Je kunt een gezellige en ook verfrissende geur in de omgeving van je huis hebben.

Het beïnvloedt je humeur

Geuren, al dan niet natuurlijk, beïnvloeden de chemie van de hersenen en het lichaam. Als je iets inademt, gaan de moleculen de amygdala binnen, een deel van de hersenen dat emoties regelt. (Dit is de reden waarom het ruiken van een verse partij peperkoekkoekjes ons aan Kerstmis kan herinneren.) Aangezien deze moleculen directe toegang hebben tot de hersenen, is het belangrijk om te letten op wat je inademt.

Kunstmatige geuren kunnen lekker ruiken, maar ze kunnen schade aanrichten. De meeste chemicaliën die erin zitten, kunnen hormonale onevenwichtigheden, geboorteafwijkingen of reproductieve schade veroorzaken. Het inademen van etherische oliën kan daarentegen de geest en stemming op een positieve manier beïnvloeden. Etherische oliën zoals lavendel zijn kalmerend terwijl citrusoliën opbeurend zijn.

Niet alle thuisomgevingen zijn hetzelfde

Bij het maken van natuurlijke zelfgemaakte luchtverfrisserrecepten is het belangrijk om een uitgebalanceerde mix te hebben. Kunstmatige geuren zijn afhankelijk van synthetische chemicaliën om een geur te creëren die zo lang mogelijk aanhoudt. Helaas verdampen essentiële oliën veel sneller vanwege hun vluchtige aard.

Om dit tegen te gaan, worden bepaalde essentiële oliën gebruikt als "basis"-nootoliën. De componenten zijn zwaarder en het aroma blijft langer hangen, wat helpt om de lichtere topnoten te "fixeren".

Vervolgens leer je enkele recepten om je zelfgemaakte luchtverfrissers te maken en een geur te creëren met blijvende kracht en die ook geen enkele schadelijke component bevat. De geur gaat zeker niet zo lang mee als kunstmatige geuren met synthetische verbindingen maar je zal je huis heerlijk laten ruiken.

Zelfgemaakte recepten voor luchtverfrissers

Als je geen recept kent om je thuisomgeving te creëren, schrijf dan de volgende ideeën op zodat je huis heerlijk ruikt. Het zijn makkelijke recepten, dus je kunt ze bijna moeiteloos en met gemakkelijk te vinden ingrediënten maken. En zul je merken dat naarmate je huis lekkerder ruikt, je humeur er ook beter op wordt.

Sinaasappel en citroen luchtverfrisser spray

Deze melange bevat etherische oliën van sinaasappel en citroen. Essentiële olie van zoete sinaasappel verbetert niet alleen je humeur, maar heeft ook krachtige schimmelwerende eigenschappen. Citroen heeft antibacteriële en antivirale eigenschappen. Citroen beïnvloedt verder de stemming door gevoelens van alertheid te vergroten en gevoelens van woede of negativiteit te kalmeren. Naast het reinigen van de lucht in je huis, houdt je in een kalme en ontspannen toestand die nodig is voor je geluk.

Gember daarentegen helpt de geest op een positieve manier te stimuleren en wordt vaak gebruikt om depressies te verlichten. Om dit recept te krijgen hoef je alleen maar de volgende ingrediënten te combineren en het te laten ruiken wanneer je het in je diffuser spray gebruikt:

 • 25 druppels essentiële olie van zoete sinaasappel
 • 25 druppels essentiële citroenolie
 • 12 druppels essentiële gemberolie
 • 2 eetlepels wodka
 • Gedestilleerd water om de verstuiver te vullen

Simmering Lemon Pot

In dit recept heb je geen etherische oliën nodig en op deze manier wordt het toch veel meer huisgemaakt. Je hebt alleen nodig: een kleine pot, water en 1 citroen. Je hebt ook vanille-extract en rozemarijn nodig.

Hiervoor moet je een pot voor 2/3 met water vullen. Voeg een schijfje citroen en een paar takjes rozemarijn toe.Desosé voeg 1/2 theelepel vanille toe. Laat het mengsel zo lang pruttelen als je wilt, zo vul je je hele huis met een bijzonder aroma. Je kunt dezelfde mix 2 dagen gebruiken, maar daarna wil je hem wisselen, anders gaat hij een beetje stinken.

Geurzakjes

De geurzakjes kunnen overal in huis worden geplaatst, van de slaapkamer tot de badkamer. Zelfs Sio, je houdt echt van hoe ze ruiken, je kunt ze als autodecoratie gebruiken. Het zijn kleine geurzakjes die je graag maakt en waarmee je je huis decoreert.

Je hebt nodig:

 • Een lichtgewicht stof (zoals hennep of dik garen)
 • Make-up pads of wattenbolletjes
 • Etherische oliën
 • Kruiden
 • Wierook kegeltjes
 • Items om de tassen te versieren, zoals gedroogde bloemen
 • Schaar
 • Machine naaien of handnaaien

Hoe het te doen

 • Eerst moet je rechthoeken stof van 12×25 cm knippen
 • Naai vervolgens de rechthoek zodat het op een tas lijkt
 • Met de randen van de strik naar buiten gericht, vouw je de stof dubbel en naai je elke kant naar de strik toe.
 • Draai de zak naar rechts en begin met decoreren.
 • Steek een groot stuk hennep door beide lussen totdat beide uiteinden in dezelfde richting uit elke lus komen.
 • Om geuren aan tassen toe te voegen, voeg je kruiden, wierookkegels en met olie doordrenkte make-uppads of wattenbolletjes toe (verwissel de kruiden regelmatig om ze vers te houden).

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: