Decoratie-ideeën

De fries, een decoratief en functioneel accessoire

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

De friezen helpen ons om de muren van ons huis aan te kleden en eventuele schade te verbergen. Maar naast zijn decoratieve functie kan de fries ons meerdere praktische voordelen bieden, waaronder thermische en akoestische isolatie.

Voordelen van het plaatsen van een fries

De friezen transformeren de kamers en verbeteren hun esthetiek. Naast de esthetische voordelen zijn er echter ook tal van praktische voordelens van friezen. Wil je weten welke praktische voordelen het plaatsen van friezen in huis jou kan opleveren?

  • Schade verbergen. De friezen verbergen mogelijke muuronvolkomenheden en vochtigheid.
  • Ze beschermen de muur. In doorgangen zoals gangen of in ruimtes met veel slijtage zoals kinderkamers zijn ze een geweldig hulpmiddel om de muur te beschermen.
  • Ze isoleren de muren. De fries is een akoestische en thermische isolator. Dit type coating helpt ons om de muren aan de straatkant te isoleren, zowel thermisch als akoestisch. Het geluid zal minder zijn en de kou in de winter minder.
  • Weinig onderhoud. Geverfde muren moeten regelmatig opnieuw worden geverfd. De duurzaamheid van de fries is echter veel groter bij minimaal onderhoud. We hoeven hem alleen af en toe schoon te maken met de stofzuiger of een licht vochtige doek om hem schoon te houden.

Friesmaterialen

Bij het kiezen van een fries voor je muur, vind je tal van opties. De meest populaire zijn de houten, MDF en HDF friezen, maar er zijn andere gemaakt van PVC en zelfs leer dat ook voor u interessant kan zijn. Elk zal verschillende kenmerken aan de kamer toevoegen.

Houten fries

Hout geeft warmte aan ruimtes en verbindt ze met de buitenwereld. Natuurlijk, onbehandeld hout is nog steeds de favoriet om ruimtes een rustiek tintje te geven, maar er zijn andere afwerkingen die ons op dezelfde manier kunnen helpen om ruimtes met een klassiek, etnisch of modern karakter te creëren.

Je vindt ze gevernist met een gladde textuur, gebeitst om andere houtsoorten te imiteren, of geverfd in verschillende kleuren. Beide zullen over het algemeen bestaan uit lamellen met messing en groefmet verschillende breedtes en vormen, die op latten in elkaar passen.

Als je wilt wedden op natuurlijk hout, overweeg dan de grootte en de kenmerken van de kamer om de tonaliteit te kiezen. Lichte houtsoorten zijn het meest geschikt voor het decoreren van huizen in Scandinavische stijl, kleine kamers of kamers met weinig natuurlijk licht. Als u de rustieke sfeer van een berghuis of de elegantie van een groot klassiek landhuis wilt nabootsen, worden donkere houtsoorten echter de beste bondgenoot.

Gebruik een gelakt fries om ruimtes met een etnisch karakter te creëren en kleur alternatieven om helderheid te krijgen, moderne of leuke ruimtes voor de kleintjes te creëren. Je vindt talloze opties die je helpen om in elke kamer de gewenste stijl te bereiken.

MDF fries

De MDF-betimmering bestaat uit lamellen van spaanplaat met houtvezels en synthetische harsen.Het is een goedkoper alternatief voor traditioneel hout met vergelijkbare esthetische en interessante eigenschappen zoals: grotere weerstand tegen verbleken door zonlicht en hypoallergene eigenschappen, omdat het geen huisstofmijt ophoopt.

MDF-lambrisering is verkrijgbaar in houtnerfafwerkingen, en in een breed scala aan kleuren. Afhankelijk van onze keuze geven we onze woning een warme, vrolijke, sobere, elegante toets.De houten hebben lamellen met tand en groef en zijn geplaatst met latten, wat ons de mogelijkheid biedt om een akoestische thermische isolator te plaatsen tussen de muur en de bekleding.

PVC fries

PVC-friezen hebben bepaalde voordelen ten opzichte van de vorige: ze zijn ontworpen om bestand te zijn met vocht in ruimtes zoals de badkamer of keuken. Sommige zijn zelfs geschikt voor het aankleden van douchecabines.Ze hebben over het algemeen ook een goede brandwerendheid, zijn moeilijk ontvlambaar en zelfdovend.

PVC-friezen zijn schoon en eenvoudig te installeren: je hebt alleen een mes, een meterstok en een waterpas nodig. De meeste zijn zelfklevend en compatibel met bijna elk type ondersteuning. Ze imiteren allerlei oppervlakken; u kunt uw badkamertegels en -tegels vernieuwen zonder ingrijpende renovatiewerkzaamheden.

Installatie van de fries

Halve hoogte of volledige hoogte? Een halfhoge lambrisering in een kamer met een laag plafond kan deze nog lager doen lijken. Waardeer zowel de hoogte als de verdeling van de kamer en speel met de fries om diepte te krijgen of de kamer visueel groter of langer te laten lijken.

Welke accessoires zijn nodig?

De gestreepte friezen, naast de lamellen met messing en groef waar we het al over hadden, hebben andere accessoires nodig om hun installatie te voltooien zoals plinten, die is het stuk hout dat wordt geïnstalleerd in het laagste deel van de muur, en eindstukken om het bovenste deel van een fries op halve of volledige hoogte te beschermen. Ook kunnen we onder andere kroonlijsten, hoeken of strandwachten in het ontwerp verwerken.

Bovendien, en in ons voordeel, is het interessant om, wanneer we een gestreepte wandbekleding zoals de fries in ons huis installeren, de meest geschikte thermische en akoestische isolatie eronder te plaatsen . Een product dat onze muren beschermt tegen het verschijnen van schimmel of vocht en dat de kamer beschermt tegen overmatige kou of externe geluiden die ons welzijn kunnen schaden.

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: