Decoratie-ideeën

Wat is universeel ontwerp en hoe pas je het toe in je huis

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Wanneer je een huis kiest om voor altijd in te wonen, kan dit een van de belangrijkste beslissingen van je leven zijn. Maar voordat je voor een huis kiest, moet je controleer of je echt alles aan haar leuk vindt. Als je het grootste deel van je leven op die plek gaat doorbrengen, wat minder dan dat het een gezellige plek is!

Misschien heb je ooit gehoord van universeel ontwerp. Het is niet echt een modewoord of een voorbijgaande vorm van interieur- en gebouwontwerp. Universeel ontwerp is een alomvattende manier om naar de indeling van een woning te kijken om te plannen voor toegankelijkheid en gebruik op de lange termijn.Help mensen die bij u in huis wonen en die het deel van beperkte mobiliteit vanaf het begin goed kunnen plannen.

Universal design is dus het ontwerp van producten en omgevingen die zo zijn gebouwd dat ze door iedereen kunnen worden gebruikt, zonder dat er aanpassingen of een gespecialiseerd ontwerp nodig zijn. In die zin moet u, wanneer u uw huis wilt bouwen, alle kleine details goed doordacht hebben, van verlichting, een geschikt niveau in de constructie om mobiliteitsproblemen te voorkomen, enz. Maar hoe kun je hiermee rekening houden bij het ontwerpen van je huis?

De plattegronden van je huis

Het eerste waar u aan moet denken, is dat uw huis een universeel ontwerp heeft, dus u moet ervoor zorgen dat de plattegrond van uw huis een plek is waar de toegang in al zijn gebieden wordt gemaximaliseerd. Het ideaal is om op één verdieping te wonen waar de trappen in de toekomst geen architectonische barrière worden voor jou of voor je potentiële gasten.

Open-home-plannen kunnen je ook helpen gebieden beter toegankelijk te houden voor iedereen, ongeacht hun fysieke conditie of gezondheidstoestand.

De deuren van je huis

De deuren van je huis moeten ook zo zijn ontworpen dat ze voldoende ruimte laten voor een rolstoel om te passeren, als ze veel beter glijden, omdat ze voor iedereen gemakkelijker te gebruiken zijn. Daarnaast zijn brede deuren ook nodig om grotere voorwerpen gemakkelijker van de ene slaapkamer naar de andere te verplaatsen.

Brede gangen

In dezelfde geest zouden de gangen ook breder moeten zijn om de mobiliteit van de rolstoel van de ene kamer naar de andere te vergemakkelijken. er moet ook voldoende ruimte zijn tussen de natuurlijke gangen die in de woning ontstaan tussen meubels of tussen bedden.Op deze manier wordt het veel gemakkelijker om zowel mensen in een rolstoel als elk ander type persoon met fysieke problemen te verplaatsen.

Over het algemeen moet worden opgemerkt dat de ruimte breed genoeg moet zijn. Smalle gangen of krappe ruimtes voldoen niet aan de universele bouwnormen.

Inzendingen

Ingangen mogen ook geen trappen hebben en drempels moeten gelijk zijn met de grond, zodat rolstoelen gemakkelijker door deuropeningen en tussen kamers kunnen bewegen.

De badkamer

Als het om universeel design gaat, verdient de badkamer speciale aandacht. Slipvaste oppervlakken in de badkamer zijn key. Leuningen kunnen door de douche- en toiletruimte gaan voor betere toegang en stabiliteit.

Ontwerpers die universeel design in gedachten houden, hebben bovendien gebruiksgemak in gedachten bij het installeren van douches. Een doucheruimte kan bijvoorbeeld gewoon een tegel- en afvoersysteem zijn zonder trappen of badkuipen, zodat mensen veel gemakkelijker toegang hebben tot de ruimte. De badkamer kan ook een ligbad hebben met een lus die op en neer schuift voor optimaal gebruik en comfort.

Aspecten om in gedachten te houden

Er zijn nog andere kleinere details die het navigeren door het huis ook gemakkelijker kunnen maken. Het is noodzakelijk om thuis goede verlichting te hebben, dat wil zeggen, het moet kwaliteitsverlichting zijn. Alle ruimtes moeten goed verlicht zijn met wandverlichting, taakverlichting of plafondarmaturen. Dit kan mensen met zichtproblemen helpen om zich gemakkelijker door de ruimte te verplaatsen. Op dezelfde manier kunt u knoppen en andere bedieningselementen toevoegen die kunnen worden gedetecteerd en bediend door aanraking of geluid.

Deurhandgrepen kunnen een hefboomontwerp hebben met gebruiksgemak en lichtschakelaars kunnen van het tuimelschakelaartype zijn. Deze stijlen kunnen mensen met minder handkracht helpen om deuren te openen en lichten uit te doen. Dat komt omdat ze gemakkelijker te duwen zijn, zelfs met een elleboog, dan traditionele deurknoppen en schakelaars.

Zelfs de kleinste details kunnen het huis toegankelijker maken. U hoeft alleen maar na te denken over welke vormen het meest geschikt voor u zijn, denkend aan het heden en de toekomst.

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: