Decoratie-ideeën

Houten plafonds in verschillende stijlen voor thuis

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

De houten plafonds zijn een element met een grote decoratieve kracht dankzij de warmte en esthetiek die ze in elke kamer brengen. En hoewel we ze vaak associëren met huizen in rustieke stijl, zijn ze vandaag de dag de hoofdrolspelers van stedelijke en kosmopolitische huizen waaraan ze zich perfect aanpassen.

Naast de technische eigenschappen die het aan plafonds kan geven, brengt hout stijl in elke kamer. En er zijn talloze opties om een houten plafond te bedekken: van meer traditioneel met grote parallelle houten balken, tot de meest avant-garde met originele tand- en groefpanelen.

Waarom zouden we het houten plafond bedekken? Er zijn tal van redenen om in te zetten op een houten coating in ons huis. Redenen zowel structureel als esthetisch waarom een houten plafond een goede keuze zou zijn:

  • Het kan worden aangepast aan huizen met zeer verschillende stijlen, zowel rustiek als avant-gardistisch, en geeft ze warmte.
  • Biedt beide thermische en akoestische isolatie Hout is een natuurlijke thermische en akoestische isolator. Het kan de investering in geluidsisolatie van de ruimte verminderen en ons helpen de binnentemperatuur van de ruimte warm te houden in de winter en koel in de zomer.

Houten balkenplafonds

Naast een architectonische functie hebben houten balken ook een decoratieve functieVelen nemen ze als werk op, maar velen besluiten ze later ook in te bouwen om karakter te geven aan bepaalde ruimtes in hun huis en warmte te brengen aan mensen met hoge plafonds en grote afmetingen.

Aan welke woonstijl denken we als we het hebben over decoratieve balken? Waarschijnlijk ligt het antwoord tussen een berghuis, een landhuis of, in het algemeen, een huis met een uitgesproken rustieke stijl. Een paar jaar geleden zou je niet verkeerd zijn geweest. Tegenwoordig sieren balken stedelijke, eigentijdse en avant-gardistische huizen.

De meest klassieke ontwerpen zijn die waarin een structuur van evenwijdige balken wordt gecreëerd in houten punt- of schilddaken. Deze steil hellende daken komen veel voor in koude of natte klimaten waar het voorkomen van sneeuw- of waterophoping een prioriteit is om problemen te voorkomen.

Donkere bossen zijn meestal de hoofdrolspelers van huizen in de hoge bergen in ons land, samen met andere natuurlijke materialen zoals steen. In Scandinavische huizen is de neiging om natuurlijk hout licht of wit geverfd te gebruiken om licht te geven.

Een geweldige hulpbron zodat alle ogen op de plafonds gericht zijn, is de balken benadrukken, inzetten op tonen die contrasteren met die van de houten lambrisering zelf omdat ze lichter of donkerder zijn dan dit De balken in donkere tinten versterken de rustieke stijl, terwijl de lichtere balken voor meer elegantie zorgen.

Lineaire houten plafonds

Afzien van balken en wedden op lineaire houten plafonds is gebruikelijk in moderne en avant-garde woningen. Tot onze beschikking vinden we een breed scala aan houtsoorten met hun eigen kenmerken die het gemakkelijker zullen maken om dit type coating aan te passen aan ruimtes met verschillende stijlen.

De gemakkelijkste manier om dit type bekleding te installeren, is door verschillende prefabpanelen te combineren. Hierdoor kan het dak worden verwijderd en is de plenumbox gemakkelijk toegankelijk, een zeer interessante functie voor toekomstige storingen. Deze panelen kunnen en zijn meestal gemaakt van houten latten met verschillende afwerkingen: geborsteld, fijn of ruw gezaagd. Continuïteit creëren tussen het plafond en een van de wanden van de kamer, met dezelfde coating, is de nieuwste trend.

Een ander interessant alternatief is het systeem van machimbre-panelen. Dit zijn panelen die over het algemeen geen nerven of noesten hebben, een veelvoorkomend kenmerk van beukenhout, die worden gebruikt om beide muren te bedekken zoals plafonds. Ze zijn een moderne inzet bij het kiezen van onze plafondbekleding, die perfect past in minimalistische ruimtes.

De opties zijn eindeloos als het budget ons niet bepa alt. Op de markt van vandaag kunnen we originele voorstellen vinden zoals degene die je kunt zien in de afbeelding hierboven. Deze houten bekledingen komen vaker voor in hotels, restaurants en grote creatieve studio's, maar komen steeds vaker voor in onze huizen. Het is belangrijk om naast hun esthetiek ook rekening te houden met hun functionaliteit en het gemak van afstoffen en schoonmaken.

Onze persoonlijke smaak en voorkeuren, evenals het budget, bepalen de keuze voor de ene of de andere houtsoort. De meest populaire en ook de goedkoopste zijn dennenbossen, maar er zijn andere opties zoals beuken of ceders die we kunnen overwegen. We moeten er echter voor zorgen dat ze allemaal zijn behandeld om zowel de aanval van insectenschimmels als vocht te weerstaan.

Hou je van houten plafonds? Zou je ze gebruiken om een specifieke kamer in je huis te decoreren?

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: