DIY

Zelfgemaakte zeep maken: leer stap voor stap

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Thuis zeep maken is geen gek idee. Het vereist het nemen van enkele beveiligingsmaatregelen, maar het brengt geen grote complicaties met zich mee. Ons doel vandaag is dat je je angst loslaat en jezelf aanmoedigt om je eigen zelfgemaakte zeep voor de wasmachine en het toilet te maken.

Hoeveel zeep gebruik je maandelijks thuis? Het is essentieel voor zowel het wassen van kleding als voor onze eigen persoonlijke hygiëne, dus de hoeveelheid is niet te verwaarlozen. Thuis doen biedt ons naast geld besparen ook een oplossing om gebruikte olie te recyclen.Is dat niet iets om over na te denken?

Zeep maken: theorie

De reactie die optreedt bij het maken van zeep staat bekend als verzeping. Het treedt op wanneer een vetzuur wordt gemengd met een alkali, traditioneel bij hoge temperatuur. Maar we kunnen ze ook thuis maken zonder het mengsel te hoeven verwarmen en met eenvoudig keukengereedschap. Wij laten je zien hoe!

Natuurlijke zepen worden voornamelijk gemaakt van frisdrank, water en oliën Kleurstoffen en natuurlijke actieve ingrediënten worden meestal aan deze basisformule toegevoegd om de zepen te verrijken met heilzame eigenschappen voor de huid. Wat zijn in het algemeen dan de belangrijkste ingrediënten van een zeep?

 • Alkali: Terwijl bijtende soda essentieel is om vaste zepen te maken, is kalium meer geschikt voor het maken van ambachtelijke vloeibare zepen.
 • Oliën: We kunnen kiezen uit een groot assortiment oliën.Bij de vervaardiging van zeep is het gebruikelijk vaste en vloeibare oliën bij kamertemperatuur te combineren, in een verhouding van respectievelijk 60% - 40%. De meest voorkomende vaste oliën zijn kokosolie, sheaboter en cacao; terwijl onder de vloeistoffen olijfolie, amandelen, avocado of ricinusolie vaak voorkomen. Elke olie die u kiest, heeft een specifieke hoeveelheid frisdrank nodig om de verzepingsreactie te produceren en vetten in zeep om te zetten. U kunt deze berekenen door de hoeveelheid in grammen van de olie of oliën te vermenigvuldigen met de verzepingsindex die u in de tabellen vindt.

 • Gedemineraliseerd water. Water wordt gebruikt om bijtende soda op te lossen en zo loog te vormen, het medium waar verzeping plaatsvindt. Het is raadzaam om gedemineraliseerd water te gebruiken omdat het, in tegenstelling tot gewoon water, geen onzuiverheden of mineralen of zouten bevat die bij het proces betrokken kunnen zijn.

Productieproces

De meest gebruikte alkali om vaste zepen te maken is natriumhydroxide of bijtende soda, een zeer corrosieve component waarvan de reactie met water giftige dampen veroorzaakt die ons dwingen om bepaalde maatregelen te nemen als en om de ruimte goed te laten ventileren, zoals uitgelegd in de volgende basis stap voor stap:

 1. Verzamel alles wat je nodig hebt: een glazen kom die groot genoeg is om te mixen, een glazen thermometer, een blender, een steelpan, een houten lepel, alle ingrediënten goed afgewogen , siliconen mallen, handschoenen en veiligheidsbril.
 2. Plaats de gedroogde bloemen in de vormpjes (als je ze gaat gebruiken), zodat je kunt zien wanneer je de zeepjes uit de vorm ha alt.

  1. Doe je schort, handschoenen en veiligheidsbril aan en giet het water in de glazen bak. Plaats het onder de afzuigkap en voeg de caustic soda toe heel voorzichtig en heel beetje bij beetje zodat het reageert, warm wordt en oplost voordat je meer toevoegt. Zodra alle frisdrank is gegoten en opgelost, laat je het mengsel rusten tot de temperatuur da alt tot 40ºC.
  2. Verhit ondertussen in een steelpan de olie op laag vuur tot 40ºC. Meng het met de frisdrank en klop tot je een dikte hebt die lijkt op die van een gel. Voeg voordat het afkoelt ook de essentiële oliën, zaden of aroma's toe en roer om het mengsel te homogeniseren.
  3. Ter afwerking, smeer het mengsel in de mal of mallen. Dek af met een handdoek en laat het 24 uur rusten om volledig af te koelen. Haal de zepen pas daarna uit de vorm en bewaar ze een maand op een koele, droge plaats, zodat ze volledig drogen, alle sporen van water verliezen en de soda zijn neutralisatie voltooit.

Recepten voor stevige zelfgemaakte zeep

Met de basisrichtlijnen die we hebben gegeven, kun je basiszepen maken voor het wassen van kleding of het verzorgen van de huid, zoals degene die we voorstellen. Naarmate je meer zelfvertrouwen krijgt en meer over het onderwerp leest, zul je in staat zijn om met de ingrediënten te spelen en geschikte formules te creëren voor ons huidtype.

Waszeep

Deze zeep is door de jaren heen gebruikt om kleding te wassen en tegelijkertijd de gebruikte olie die thuis wordt gegenereerd te recyclen. Het is een vaste zeep die we ook in vloeibare vorm kunnen gebruiken Hoe? De geraspte zeep pletten met tweemaal zijn gewicht aan water, totdat een mengsel is verkregen met een consistentie vergelijkbaar met commercieel wasmiddel. Een proces dat we kunnen verlichten door het water op laag vuur te verwarmen.

 • Ingrediënten: 1 K. gebruikte en gezeefde oliën, 350 g. gedestilleerd water en 140 g. van natronloog.
 • Notes: Aan het basisrecept kunnen we een aroma of parfum naar wens toevoegen: etherische olie van citroen of lavendel bijvoorbeeld.

Zeep voor het toilet

Je vindt er tal van recepten om vaste zeep voor het toilet te maken. Die van Aloë Vera en Tea Tree die we voorstellen zijn twee van de meest populaire. De eerste bevordert dermatologische regeneratie en houdt de huid gezond en gehydrateerd, terwijl het haar glans geeft. De tweede is ideaal voor de vette huid omdat deze antibacteriële eigenschappen heeft.

 • Zelfgemaakte Aloë Vera Zeep: Het vruchtvlees van 2 takken van aloë vera, 750 g. olijfolie, 95 g. van bijtende soda, 234 g. gedestilleerd water, 2 eetlepels honing.
 • Homemade Tea Tree Soap: 170 ml water, 65 gr natronloog, 3 glazen olijfolie, 60 ml. van amandelolie, 60 ml. avocado-olie en 20 ml tea tree essentiële olie.

Je hebt de basis en zelfs enkele eenvoudige recepten om aan de slag te gaan. Durf jij zelfgemaakte zeep te maken na het lezen van onze tips? Dit heeft zijn nadelen, maar het is niet ingewikkeld zolang de veiligheidsvoorschriften en de aangegeven stappen worden gevolgd.

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: