Decoratie-ideeën

Hydraulische tegel: het succes van retro

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Veel van de elementen die tientallen jaren geleden het interieurontwerp kenmerkten, maken vandaag een sterke comeback. Hydraulische tegels zijn bijgewerkt om de vintage charme van die huizen in het Frankrijk van het midden van de 19e eeuw terug te brengen. En dat hebben ze gedaan door hun originele motieven en opvallende kleuren opnieuw te interpreteren.

Hydraulische tegels werden traditioneel gemaakt met gepigmenteerd cement Tegenwoordig gebruiken de meeste echter keramische materialen bij de vervaardiging en vinylafwerkingen. Een herinterpretatie van de originelen die de reiniging en het onderhoud ervan vergemakkelijkt en zo het gebruik ervan "democratiseert".

Hedendaagse architectuur heeft de vintage charme van cementtegels teruggevonden. In staat om een vleugje stijl te geven aan elke binnen- of buitenruimte, hydraulische tegels komen tot op de dag van vandaag vernieuwd maar met behoud van die retro of vintage essentie die zo populair is.

En over hydraulische tegels gesproken

Wat is een hydraulische tegel?

Een hydraulische tegel is een handgemaakte decoratieve tegel gemaakt van gepigmenteerd cement. Het fabricageproces wordt gekenmerkt door het gebruik van metalen mallen voor het aanbrengen van kleuren, die later met een hydraulische pers op de cementbasis worden bevestigd.

Het zijn resistente tegels die zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat de originele tegels poreus zijn en er dus een waterdichte laag moet worden aangebracht om ze te beschermen tegen water, vet en andere vlekken uit de grond.

Ze worden meestal gepresenteerd in stukjes van 20×20 cm. en worden gekenmerkt door hun veelzijdigheid, hun grote verscheidenheid aan tekeningen en natuurlijke kleuren.

Keramische en vinyltegels:

De keramische tegel is resistent, waterdicht, gemakkelijk te onderhouden, antislip en is vervaardigd met een hydraulische afwerking. De fabricage is eenvoudiger dan het origineel, wat het ook mogelijk maakt om de prijs van elke eenheid te verlagen en het gebruik ervan te democratiseren. De nieuwe technieken maken het ook mogelijk om heel andere ontwerpen te maken en dat verouderde uiterlijk van de tegels van weleer te reproduceren.

Momenteel wordt dit type vloer ook vervaardigd in vinylafwerking (PVC). Het is een eenvoudig te installeren vloer die op elk oppervlak kan worden geplaatst dat niet ruw is , met weinig onderhoud en ik maak schoon. Er zijn ook fabrikanten van hout en laminaat die in deze materialen de typische motieven van hydraulische tegels aanbieden, de mogelijkheden zijn niet gering!

Motieven en kleuren van hydraulische tegels

De motieven kunnen naar het verleden gaan of worden bijgewerkt. Je zult arabeske, bloemen-, geometrische motieven vinden Wat de kleuren betreft, zijn blauw, zand, rood en oranje tinten waarschijnlijk het populairst. Die waarin blauw domineert, zijn ideaal voor het decoreren van kamers die bedoeld zijn om te ontspannen en/of in rustieke of shabby chic stijlen. Warme tinten daarentegen zijn meer stimulerend, dus het is aan te raden om ze te gebruiken in actieve ruimtes in huis, zoals de woonkamer of de keuken.

Hydraulische tegels in huis

Het unieke karakter van cementtegels maakt ze de perfecte optie voor bestrating of bedekking elk eigentijds decoratief project. Het ideaal is om deze tegels een speciale plek te geven en de rest van de kamer te decoreren met meer sobere voorstellen, om de ruimte niet te overbelasten.

Er zijn veel hoeken die kunnen profiteren van dit type coating; kleine ruimtes in de woonkamer, keuken of badkamer, die zich onderscheiden van de rest als ze zijn ingericht met hydraulische tegels. Maar, hoe cementtegels te gebruiken?, waarvoor?

  • Een specifiek gebied op de muur inlijsten
  • Maak een "tapijt" op de vloer van de woonkamer of gang.
  • Bekleed een trap.
  • Een kamer afbakenen.
  • Geef een origineel tintje aan het oppervlak van een meubelstuk.

De inspiratie om ons eigen project te creëren kan gevonden worden door Barcelona modernistische appartementen te "bezoeken",New Yorkse lofts in industriële stijl uit de jaren 50, rustieke huizen op het platteland Frans Ze zullen ons niet alleen inspireren, maar ook de veelzijdigheid van deze populaire tegel tot in de jaren '70 laten zien.

De huidige hydraulische tegel gebruikt ook verschillende stijlen om zich gemakkelijker aan te passen aan verschillende ruimtes. Vandaag bieden ze ons zowel klassieke als bijzondere composities, zowel in tekeningen als in texturen en tonen. Je moet alleen weten hoe je ze moet zoeken.

Hou je van cementtegels?

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: