Decoratie-ideeën

Houten balken: een zeer gewaardeerd decoratief element

Admin

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Balken van hout, ijzer of polyurethaan zijn een structureel en decoratief element van grote waarde geworden. Ze worden van oudsher geassocieerd met ruimtes met een rustiek karakter, maar we hoeven ze niet in deze stijl te classificeren. Tegenwoordig vinden we ze ook terug in woningen in eigentijdse en avant-gardistische stijl.

Houten balken zijn niet langer louter een structureel onderdeel van het huis. Tegenwoordig zijn ze een zeer aantrekkelijke decoratieve troef die karakter en warmte geeft aan keukens, woonkamers, slaapkamers Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen en kleuren en bieden ons de mogelijkheid om ze aan te passen aan reeds ontworpen ruimtes met comfort.

We associëren plafonds vaak met houten balken aan rustieke huizen gelegen in de bergen of op het platteland. In andere typen huizen waren deze meestal verborgen op een vals plafond. Tegenwoordig zijn de dingen veranderd en worden de structurele balken niet verborgen, maar in het zicht gelaten om zich aan te passen aan de laatste trends. Deze trend is zo sterk dat de markt voor "valse" balken, die geen structurele functie vervullen maar eenvoudig decoratief zijn, exponentieel is gegroeid.

Houten balken aan het plafond

Balken zijn veelvoorkomende elementen in de daken van gebouwen, maar ze zijn niet altijd zichtbaar geweest. Tegenwoordig is het de trend om te profiteren van zijn decoratieve kracht, zijn vermogen om warmte in ruimtes te brengen en ons op de een of andere manier te verbinden met de natuurlijke omgeving. Als? We hebben geprobeerd het je te laten zien.

De natuurlijke houten balken laten het plafond opvallen, voegen persoonlijkheid toe aan de ruimte en trekken de aandacht van degenen die ons bezoeken.Als we diezelfde balken dezelfde kleur geven als de verliezen, verliezen ze aan kracht, maar geven ze ons op hun beurt een meer harmonieus geheel.

Niet alleen de kleur van de balken beïnvloedt het eindresultaat, zowel het aantal als hun opstelling zijn sleutelfactoren die bestudeerd moeten worden. Er zijn vliegende constructies in hout, die niet alleen een architecturale functie vervullen, maar ook een visueel element van grote kracht proberen op te nemen in het ontwerp van onze huizen.

De warmte van de houten balken v alt niet te ontkennen. Daarom zijn er velen die dit element ook verwerken in huidige en moderne ontwerpen. Hoe? Houten balken combineren met materialen zoals glas. Door de lijnen van de oude balken te behouden en het oude plafond te vervangen door een glazen plafond, wordt de kamer niet alleen getransformeerd, maar ook gevuld met licht.

Meubels en decoratieve details

We gebruiken de balken niet alleen om de plafonds van onze huizen te versieren, we gebruiken ze ook om meubels en decoratieve accessoires te maken. Houten balken worden vaak geïntegreerd in open haarden en dienen als planken in inbouwmeubels Het is ook niet ongebruikelijk om ze te vinden in rustieke badkamers, die deel uitmaken van massief houten wastafelmeubels.

Net als pallets worden houten balken ook gebruikt om originele meubelstukken te maken. De meeste klussers kunnen er van bouwen banken, stoelen en bijzettafels ideaal voor het decoreren van de hal, woonkamer of slaapkamer. Het idee om ze te gebruiken om een groene hoek in huis te creëren, is een ander idee dat we het leukst vonden bij Decoora.

Tuinen en buitenruimtes

Net zoals ze binnenshuis worden gebruikt, kunnen ze ook buitenshuis worden gebruikt: tuinen, balkons, terrassen. In deze gevallen moet het op de juiste manier worden behandeld om ongedierte te voorkomen en hen te beschermen tegen ongunstige weersomstandigheden. Evenzo zullen we er rekening mee moeten houden dat het een levend materiaal is en dat periodiek onderhoud nodig is om ze in goede staat te houden.

Eenmaal behandeld, kunnen houten balken buiten een geweldige hulpbron worden om een bedekt oppervlak te creëren dat ons beschermt tegen de zon. We kunnen ze ook gebruiken om meubels van te maken en/of als tuinafscheiding. Je kunt 'oude' balken voor dergelijk gebruik vinden op sloopwerven, zagerijen en timmerwerkplaatsen die met oud hout werken.

Massief houten balken zijn de meest natuurlijke optie en een van de mooiste, maar ook een van de duurste.Bovendien kunnen ze vanwege hun gewicht complicaties veroorzaken; ze moeten veilige en adequate ondersteuning krijgen. Daarom besluiten velen om MDF- of houtimitatie-polyurethaanbalken te gebruiken. Deze laatste zijn niet zwaar en kunnen heel gemakkelijk worden geplaatst, maar worden alleen aanbevolen voor puur decoratief gebruik.

Er zijn veel toepassingen die we kunnen geven aan houten balken in ons huis. Het decoreren van het plafond is de meest voorkomende, maar we mogen de rest van de alternatieven niet uitsluiten, aangezien ze ook die natuurlijke en rustieke toets geven die we zoeken wanneer we dit element gebruiken. En vergeet niet dat u er niet alleen van kunt profiteren in rustieke ruimtes; in moderne en avant-garde woningen wordt er steeds vaker gebruik van gemaakt.

Hou je van het karakter dat houten balken geven aan zowel binnen- als buitenruimtes?

Help de ontwikkeling van de site en deelt het artikel met vrienden!

Aanbevolen

Deze pagina in andere talen: